Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Když Santa Claus, tak asi raději tento. Šílená noc je drsná veselohra pro dospělé

Nechtějte ho naštvat. Santa Claus (David Harbour) umí být zlý foto: CINEMART

Recenze
Nač potřebuje oblíbený rozvozce vánočních dárků pořádnou palici? Komedie Šílená noc to vysvětluje názorně, aby to pochopilo každé školou povinné dítě. Tedy až na to, že je do patnácti let nepřístupná.
  5:00

Podpora a export komerčně vděčných stereotypů mohou mít různé podoby, včetně hry na podvratnost. Komedie Šílená noc v tomto smyslu účinlivě přispívá k popularitě postavy Santa Clause, který vysedává v obchodních centrech, děti mu svěřují svá přání a věří, že jim se sobím spřežením přiveze vytoužené dárky.

A to přesto, že v tomhle filmu omrzelý a dost nevábný Santa Claus žehrá na lidskou nenasytnost a kromě laskavé tváře předvede také nelítostnou povahu chladnokrevného zabijáka. Při plnění svého tradičního úkolu se totiž přichomýtne k loupežnému přepadení a malá holčička jej poprosí o pomoc...

ŠÍLENÁ NOC

USA 2022

Režie: Tommy Wirkola

Premiéra 8. 12.

Drsnou veselohru Šílená noc natočil v americké produkci norský filmař Tommy Wirkola, jenž už dal světu film s vyčerpávajícím názvem Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic nebo z řetězu utržené nacistické zombie ve snímcích Mrtvý sníh a Rudý vs. Mrtvý. Tentokrát pracoval se scénářem Pata Caseyho a Joshe Millera, podepsaných mj. pod rodinnou komedií Ježek Sonic. A jako ke svým vzorům se Šílená noc výslovně hlásí ke slavné komedii Sám doma a neméně slavnému akčnímu dobrodružství Smrtonosná past.

Sám doma na steroidech

Výsledkem tohoto mixu tvůrčích zkušeností a inspirací je hříčka, jež nepostrádá svérázné kouzlo. Na jedné straně se tu vědomě buduje ryzí vánoční kýč, příběh o dívence Trudy, která věří na Santu Clause a pod stromeček si ze všeho nejvíce přeje, aby se její rodiče usmířili (což se jí samozřejmě splní).

Do toho tvůrci škodolibě malují nevábný obraz Trudiny širší rodiny v čele s nechutně bohatou, vulgární a amorální babičkou, jíž téměř všichni ostatní nedůstojně podlézají. Důstojnost si zachovává pouze přivdaná Trudina maminka, tatínek je (alespoň po většinu příběhu) skutečným synem své matky, byť k Trudy se chová hezky.

Tohle znejistění ale není nic proti tomu, co se stane, když rodinné sídlo přepadne organizovaný gang elitních lupičů. Tvůrci si dávají záležet, aby diváci dlouho nevěděli, kudy povede hranice toho, co je v tomto fikčním světě přípustné: jak milá či důležitá postava se třeba může v mžiku proměnit v mrtvolu, jak drsné násilí se zobrazí, jak černý bude humor.

Úlohy smrtonosného Santy Clause se zhostil David Harbour, populární zejména díky své roli v seriálu Stranger Things. I v případě této klíčové postavy divák dlouho neví, na čem je – ať už jde o její pravou povahu, nebo o to, kam sahají její kouzelné schopnosti. V souladu s principy akčního filmu je ale nakonec podstatné jen to, jak vynalézavě zlikviduje (ve spolupráci se svou malou parťačkou Trudy) mraky nepřátel.

Humor vyvěrající z kontrastního promíchání pohádkových motivů, rodinné komedie a drsné akce není nevyčerpatelný, ale na necelé dvě hodiny Šílené noci celkem spolehlivě stačí. Otázka je, komu je tenhle film vlastně určený: nejvíc to vypadá, že dětem, které na něj mají formálně zapovězený přístup, ale pravděpodobně si k němu svou cestu dřív či později najdou (jak ukazuje příklad Trudy, vynalézavé jsou dost). Možná je však i dostatek dospělých, kteří by se rádi ještě jednou pobavili u Sám doma, jen se trochu stydí. Potom tedy vzhůru do kina.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...