Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel klarinetista a skladatel Pavel Smetáček. Bylo mu 82 let

Pavel Smetáček foto: ČTK

Ve věku 82 let dnes zemřel klarinetista, saxofonista a skladatel Pavel Smetáček. Úmrtí vedoucího souboru Traditional Jazz Studio ČTK oznámila jeho rodina.
  17:34

Pavel Smetáček se narodil v rodině dirigenta a hobojisty profesora Václava Smetáčka a historičky umění Milady Lejskové-Matyáčové. Jeho bratr byl jazzový bubeník Ivan Smetáček, jeho syn Štěpán Smetáček je známý rockový bubeník, který působil ve skupinách Arakain, Vitacit, Wanastowi Vjecy, Krausberry a mnoha dalších.

Vystudoval hru na klarinet na Pražské konzervatoři. Po jejím absolvování začal studovat na Karlově univerzitě hudební vědu, ale v pátém semestru byl kvůli křesťanskému založení vyloučen.

V roce 1956 společně s bratrem Ivanem založil orchestr Traditional Jazz Studio, v rámci něhož se zprvu zaměřoval na rekonstrukci jazzové klasiky 20. let, postupem času ale rozšířil záběr i o novější žánrová odvětví.

Spolupracoval například s Hanou Hegerovou, Evou Olmerovou a mnoha českými i zahraničními hudebníky.

„Naše první vystoupení se uskutečnilo v sálu Pygmalion paláce Fénix na Václavském náměstí, kam do jazzového klubu chodila i Vlasta Průchová a Jan Hammer,“ vzpomínal Smetáček.

Stejně důležitou roli jako hudba hrála v jeho životě víra. Byl mimo jiné vyznamenán medailí Alberta Einsteina za ilegální účast na Kongresu za lidská práva v maltské Valettě, což ho po roce 1989 přivedlo na politickou a diplomatickou dráhu. V devadesátých letech působil jako velvyslanecký rada v Římě.

Byl držitelem mnoha dalších ocenění, například Výroční ceny České jazzové federace za rok 1967 nebo Evropské ceny Masarykovy akademie umění za celoživotní činnost.

Autoři: ,

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč