Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Zemřel herec a dabér Pavel Vondra. Hlas propůjčil Cruisovi i Grantovi

Kultura

  18:29
Ve věku 54 let zemřel dabér a herec Pavel Vondra. Za svoji třicetiletou dabingovou kariéru namluvil stovky filmových a seriálových rolí. Slyšet ho můžete například v Lásce nebeské, Mission Impossible nebo v teenagerovském seriálu Berverly Hills 90210.

Ve věku 54 let zemřel dabér a herec Pavel Vondra. (1. ledna 2024) foto: Facebook: Mirka Součková

Vondra se věnoval především dabingu. Jako herec působil v kočovném spolku Háta. Epizodně se objevil v televizních seriálech Ordinace v růžové zahradě nebo Kriminálka Anděl.

Svůj drsný hlas propůjčoval akčním hrdinům i lamačům dívčích srdcí. Daboval mimo jiné i Hugha Granta v Lásce nebeské či Toma Cruise v trháku Mission Impossible. V seriálu Beverly Hills 90210 mluví jeho hlasem herec Ian Ziering alias Steve. V české pohádce Čertova nevěsta přemluvil ceremoniáře, kterého ztvárnil Alexandr Hemala.

O Vondrově úmrtí informovala na Facebooku jeho kolegyně a kamarádka Mirka Součková. „Opustil nás navždy náš kamarád, dobrý herec a dabér a především laskavý člověk Pavel Vondra. Je mi to neuvěřitelně líto. Soucítím s jeho rodinou a prosím všechny, vzhledem k této velmi bolestivé ztrátě, jménem jeho milující ženy a rodiny o zachování piety,“ uvedla.

„Ještě nedávno jsme spolu žertovali na dabingu, byli jsme spolu v prvním angažmá ve VČD (pozn. redakce – Východočeské divadlo Pardubice)…. nemůžu tomu uvěřit…. je mi to moc líto, hodně sil Šárko,“ reagovala v komentářích Vondrova kolegyně herečka a dabérka Stanislava Jachnická.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...