Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Sólo pro Artemia Benkiho. Zesnulého filmaře připomene speciální online projekce

Snímek Sólo (2019). Režie: Artemio Benki. foto: SLING SHOT FILMS

PRAHA - Minulý týden zemřel ve věku 53 let francouzský filmař Artemio Benki. Za místo svého působení si ale už v 90. letech vybral Česko. Projekt Moje kino LIVE ve speciální projekci uvede Benkiho dokument Sólo, který vyhrál hlavní cenu na filmovém festivalu v Jihlavě. Akce proběhne v pátek 24. dubna.
  15:00

„Filmař, producent, nevyčerpatelný francouzský bonviván Artemio Benki všechny zaskočil svým předčasným odchodem. Z večírků nemíval ve zvyku mizet předčasně, to věděli všichni, kteří se s ním potkali. Artemio byl nepřebernou studnicí invence a inspirace, vášnivým cinefilem, který na svém celovečerním režijním debutu pracoval několik letVýsledkem byl snímek Sólo, který se, podobně jako jeho autor, vzpírá kategorizacím,“prohlásil o něm Vít Schmarc, ředitel filmové distribuce Artcam Films.


„V normálním světě bychom udělali to, co Artemio měl nejraději – sešli se, podívali se na Sólo a pak dlouze debatovali nad stále početnější baterií prázdných lahví vína. V podivné realitě ale nezbývá, než se uchýlit k nejbližšímu podobnému řešení: podívat se na film spolu alespoň digitálně a připít si alespoň imaginárně na člověka, který absolutně věřil v sílu filmu měnit svět a dělat ho lepším místem,“ dodal. 

Odkaz na FB událost.

Autor: