Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Soud dal za pravdu autorovi "Šifry".

Kultura

  16:32
LONDÝN - Autor komerčně veleúspěšné knihy Šifra mistra Leonarda vyhrál soudní spor o původnost díla. Londýnský soud zamítl žalobu dvou historiků, že Dan Brown použil v detektivce podstatné části jejich výzkumu.

Američan Dan Brown (vlevo) před londýnským soudem foto: CARL DE SOUZAAFP

"Dnešní verdikt ukazuje, že žaloba byla zcela neopodstatněná. Jsem dosud překvapen, že tito dva spisovatelé vůbec se žalobou přišli," uvedl Brown v prohlášení vydaném po vynesení rozsudku.

Žalobu podali Michael Baigent a Richard Leigh, jejichž knihu Svatá krev a svatý grál z roku 1982 Brown ve své detektivce cituje. Obě knihy pracují s teorií, že Ježíš nezemřel na kříži, ale měl dítě s Máří Magdalénou a jeho potomci žijí dodnes.

Dnešní verdikt ukončil řízení, které trvalo pět týdnů. Odstranil také možnou hrozbu pro květnovou premiéru filmu, který byl podle Brownovy knihy natočen.

Podle obou žalobců Brown použil podstatné části jejich výzkumu; americký spisovatel to při výslechu popřel a dnešní verdikt znamená, že soud se přiklonil k jeho názoru. Žalobci však na soudní při úplně neprodělali. Jejich zapomenutá kniha se díky procesu dostala do čtyřicítky nejprodávanějších. Šifra mistra Leonarda zůstala v první desítce, kde se drží od vydání.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!