Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Srdce pro Václava Havla zavítá do Litomyšle

Kultura

  14:30
LITOMYŠL - Výtvarný doprovodný program k mezinárodnímu opernímu festivalu nabídne celkem 22 expozic.

Srdce pro Václava Havla jeho tvůrci slavnostně odhalili 10. února 2012. foto:  František Vlček, Lidové noviny

Návštěvníci letošního festivalu Smetanova Litomyšl, který se koná od 14. června do 8. července, budou moci kromě koncertů navštívit ve městě i okolí pozoruhodné výstavy výtvarných děl. Připraveno bude celkem 22 expozic, uvádějí pořadatelé.

Mimořádná bude expozice Okolo bodu sestavená z kvašů Františka Kupky a umístěná v architektonicky zajímavé soukromé White Gallery v Osíku u Litomyšle. Ve stejném prostoru začně 15. července výstava prací Adrieny Šimotové s názvem A je takové ticho.

Vytváření Srdce pro Václava Havla v pražské Trafačce

Do Litomyšle bude rovněž převezena instalace Srdce pro Václava Havla. Dílo výtvarníků Lukáše Gavlovského a Romana Švejdy vzniklo ze zbytků svíček, které lidé zapalovali k uctění památky zesnulého prezidenta na pietních místech v celé republice. V prostorách Zámeckého pivovaru budou umístěny snímky Oldřicha Škáchy, dvorního fotografa Václava Havla.

Romantická zátiší i vzducholodě

Na zámku v Litomyšli a v Městské galerii bude vystaveno dílo místního rodáka Julia Mařáka. K nejzajímavějším exponátům patří série až dva metry vysokých pláten zachycujících romantická zátiší, volnou krajinu i lesní kouty. Výjimečná je i kolekce 46 obrazů neobvyklých formátů instalovaných v zámecké obrazárně.

Galerie Zdeněk Sklenář v Litomyšli bude po dobu festivalu vystavovat práce známého milovníka balonů, vzducholodí a motorismu Kamila Lhotáka.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!