Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Studenti vzpomenou na zavražděného Kuciaka koncertem. Na akci vystoupí i přední rappeři

Kultura

  22:44
PRAHA - Studenti pražské žurnalistiky připravují v úterý vzpomínkovou akci na zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. Smyslem akce je rozšířit povědomí o práci investigativních novinářů v Česku.

Ján Kuciak se svou přítelkyní Martinou Kušnírovou. foto: České centrum pro investigativní žurnalistiku

V rámci akce se na Fakultě sociálních věd uskuteční panelová diskuze s blízkými spolupracovníky Jána Kuciaka. Hosty budou Pavla Holcová, ředitelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku a její kolegové, dále pak Peter Bárdy, který je šéfredaktorem serveru Aktuality.sk, kde Kuciak pracoval. Debatu bude moderovat Linda Bartošová z České televize a úvodní slovo pronese Josef Šlerka z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

Plakát na akci nazvanou: Neprůstřelná party.
Dvůr Fakulty sociálních věd v Praze.

Po diskuzi je na programu benefiční koncert, kde vystoupí slovenský rapper Vec a po něm odehraje speciální DJ set český rapper Smack, který je držitelem dvou Andělů. Vystoupení doplní audiovizuální projekce studentů FAMU z uskupení Escher Fucker. Vstupné na celou akci je dobrovolné a celkový výtěžek bude věnován Českému centru pro investigativní žurnalistiku. 

Novinář Ján Kuciak a jeho partnerka Martina Kušnírová byli zavražděni 21. února. Vražda Kuciaka a jeho partnerky vyvolala na Slovensku politickou krizi a změnu vlády. Podle policejního prezidenta Tibora Gašpara byl nejpravděpodobnější motiv zastřelení Kuciakova investigativní práce.

Jen v roce 2017 zemřelo 49 novinářů

Kuciak psal o kontaktech blízkých spolupracovníků bývalého slovenského premiéra Roberta Fica na podnikatele spojovaného médií s mafií. Věnoval se také podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Fico v polovině března v zájmu vyřešení politické krize po vraždě Kuciaka a Kušnírové podal demisi.

„Na poslední kauze jsme s Jánem Kuciakem pracovali rok a půl. Snažili jsme se zmapovat propojení slovenské vlády a nejmocnější mafie současného světa: ´Ndranghety,“ říká Pavla Holcová. Podle Petera Bárdy byl Kuciak inspirativní člověk a jeho vražda podle něj dokázala něco nepředstavitelného, spojila novináře.

Zvyšující se zájem o práci investigativních novinářů projevuje také Evropská unie. Evropský parlament v dubnu odsoudil Kuciakovu vraždu a vyzval Evropskou komici, aby připravila legislativu na ochranu novinářů v EU. Jen v roce 2017 zemřelo 49 novinářů a od začátku letošního roku jich bylo zavražděno 18, z toho jediný na území EU - Ján Kuciak.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!