Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Svěrákova pohádka s Tomášem Klusem a Vojtou Dykem přijde do kin v létě

Kultura

  12:00
Filmová pohádka Tři bratři vypráví o sourozencích, kteří se vydávají do světa na zkušenou, aby si našli nevěsty a rodiče jim mohli předat hospodářství. Jan, Matěj a Pepa (Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula) při svém putování vstupují do známých pohádek, ve kterých je čekají nejrůznější nástrahy a dobrodružství. Premiéra je naplánována na 14. srpna.

Tomáš Klus a Jan Svěrák při natáčení pohádky Tři bratři foto: Facebook Tři bratři

Film je natočen podle dětských Minioperek ze známé dílny Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Novou orchestraci originální hudby Jaroslava Uhlíře upravuje pro film Michal Novinski. Režisér Jan Svěrák už dlouho hledal vhodný pohádkový námět, na kterém by mohl spolupracovat se svým otcem, a teď se to konečně podařilo.

V příběhu se prolnou motivy známých příběhů Červené Karkulky, Šípkové Růženky a pohádky O Dvanácti měsíčkách, kterými budou procházet tři bratři - Jan, Matěj a Pepa. Ti budou zápasit nejen se svými špatnými vlastnostmi, ale i s těžkými osudy svých vyvolených nevěst.

Absolvent činohry na DAMU Vojta Dyk už má za sebou řadu rolí v televizních filmech a seriálech, například Nevinné lži, O pokladech, Dokonalý svět nebo ďáblova lest. Z celovečerních filmů jmenujme nejnovější Něžné vlny, Revival, dále Ženy v pokušení nebo Dvojka. Tomáš Klus si zahrál například v seriálu Hop nebo trop,v televizním filmu Rytmus v patách nebo v celovečenícm snímku Anglické jahody.  

Filmové zkušenosti stihl nabrat i nejmladší z filmových bratrů Zdeněk Piškula. Objevil se v několika televizních seriálech, například Doktoři z Počátků, Klukovina, Nevinné lži nebo Škoda lásky.

Kromě Tomáše Kluse, Vojty Dyka a Zdeňka Piškuly v hlavních rolích se ve filmu objeví například Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Ivana Chýlková, Bolek Polívka, Gabriela Míčová a daší.

Autor: