Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Svět knihy navštíví Wilbur Smith

Kultura

  12:22
PRAHA - Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy se uskuteční ve dnech 3. až 6. května v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti a přivítá 526 vystavovatelů a 379 účinkujících.

Svět knihy foto: Reprofoto

Mezi nejvýznamnějšími hosty budou Wilbur Smith a Petru Cimpoesu. Další z avizovaných hvězd světové literatury, autor románů Svět podle Garpa či Modlitba pro Owena Meanyho John Irving však musel svou účast na veletrhu odříci: „V současné době je v rekonvalescenci po operaci, které se musel podrobit počátkem dubna.

Rozhodnutí pro něj bylo těžké, neboť se velmi těšil na setkání s českými čtenáři i na návštěvu Prahy,“ uvedli pořadatelé. Centrální expozice letos nese název Čtením objevovat budoucnost a je zaměřena na německé, rakouské a švýcarské autory.

Mezi nimi nebude chybět německá autorka Karen Duve, jejíž Deštivý román brzy vyjde v českém překladu, či Bodo Kirchhoff, kterého čeští čtenáři mohou znát díky románu Krvák, jenž vyšel v roce 2004 v překladu Jany Zoubkové. Dalším z německy píšících autorů je v Praze narozený Jan Faktor, jenž v roce 2005 získal Cenu Alfreda Döblina. Na veletrhu se taktéž představí 182 vystavovatelů z Německa, 20 ze Švýcarska a 10 z Rakouska.

Literatura a multimédia
Tématem 13. ročníku Světa knihy bude Literatura a multimédia. Bude mu vyhrazen samostatný Pavilon filmu, multimédií a televize, který návštěvníkům nabídne filmy vzniklé podle literárních předloh, DVD obchod, internetové literární portály či kulturní pořady České televize, přičemž bude představena technologie Blue-ray disků.

Svět knihy přivítá také hosty z Filipín, Indonésie, Malajsie či Thajska. Mezi vzácné hosty bude patřit rovněž francouzský autor Antoine Volodine, jehož próza Menší andělé vyšla česky předloni. Dále své knihy představí Lenka Reinerová, Petr Nikl, Jan Pelc, Robert Fulghum, Jiří Černý, Jáchym Topol, Michal Viewegh či Jaroslav Rudiš.
 
V rámci Světa knihy proběhne také již šestý ročník Světa knihy ve filmu, a to v kinech Ponrepo, Atlas, ve Francouzském institutu a také přímo na pražském Výstavišti. K vidění budou snímky Šifra mistra Leonarda, Bestiář, Obsluhoval jsem anglického krále, Bílá Masajka, Dívka s perlou, Dveře v podlaze, Parfém či Grandhotel.

Nebude chybět ani Lota ve Výmaru natočená podle „goethovského“ románu Thomase Manna či filmová verze proslulého detektivního románu Soudce a jeho kat švýcarského autora Friedricha Dürrenmatta. Volker Schlöndorff využil při natáčení snímku Ztracená čest Kateřiny Blumové románové předlohy německého nositele Nobelovy ceny Heinricha Bölla.

Čtvrtý ročník Světa knihy na jevišti nabídne divadelní představení děl německojazyčných autorů: Wernera Schwaba, Rainera Wernera Fassbindera, Thomase Bernharda, Ernsta Jandla, Arthura Schnitzlera, Johanna Wolfganga Goetha či Friedricha Dürrenmatta. Kromě pražských divadel Svět knihy na jevišti proběhne rovněž v libereckém Divadle F. X. Šaldy, Činoherním studiu v Ústí nad Labem a brněnském HaDivadle.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!