Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tahiti jako ostrovy hříšné lásky

Kultura

  9:56
PRAHA - Tahiti jako ostrovy hříšné lásky a berberské šperky ze sbírky prozaika, dramatika a básníka Julia Zeyera představují dvě nové výstavy, které jsou přístupny v Náprstkově muzeu v Praze.

Tahitské ženy (fotograf Marché Colonial) foto: www.nm.cz

"První expozice představuje formou tištěných reprodukcí výběr snímků ze souboru diapozitivů, které používal cestovatel a spisovatel A. V. Novák (1895-1979) vlastním jménem Václav Novák jako doprovod ke svým přednáškám o cestě na Tahiti v roce 1920. Jedná se o první veřejnou prezentaci snímků od doby Novákových přednášek ve 20. a 30. letech 20.století a zároveň první představení nového daru, který Národní muzeum získalo do svých sbírek," řekla Lucie Čechová z Náprstkova muzea.

Námětem ručně kolorovaných snímků jsou obyvatelé i příroda Francouzské Polynésie a také unikátní záběry hvězdárny, kterou na Tahiti zřídil Milan Rastislav Štefánik před první světovou válkou.

Koupající se dívky v zátoce na Tahiti (A.V.Novák)

Novák se na Tahiti vydal krátce po skončení první světové války. Cestoval nejprve do USA, kde si vydělával psaním článků do krajanského tisku a přednáškami pro americké Čechy a Slováky. Na Tahiti se dostal až po ročním pobytu v Americe. Jedním z cílů jeho cesty bylo zjistit stav observatoře, kterou však nalezl prázdnou a ve špatném stavu. Nevyšel ani jeho plán usadit se na Tahiti natrvalo.

Zkušenosti z cesty Novák využil v povídkách a románech z exotického prostředí se silným erotickým nábojem, které byly ve 20. a 30. letech minulého století čtenářsky velmi oblíbené. Kromě psaní knih pořádal úspěšné přednášky, doprovázené "světelnými obrazy" - skleněnými diapozitivy, promítanými na plátno. Diapozitivy byly vyráběny na zakázku a ručně kolorovány.

Národní muzeum - Náprstkovo muzeum získalo darem 883 skleněných diapozitivů, z nichž přes tři sta je věnováno právě Tahiti. Výstava, která potrvá do 28. února, představuje ty nejzajímavější - domorodé krásky, život místních obyvatel, exotické ovoce i lov perel.

Do poloviny února si mohou zájemci v muzeu prohlédnout i stříbrné berberské šperky, které pro ně získal Julius Zeyer na Světové výstavě v Paříži v roce 1889. Vystaven je i jeho dopis, ve kterém šperky popisuje. Expozici doplňuje několik exponátů kabylské keramiky; Kabylové jsou berberské etnikum žijící v horské oblasti severovýchodního Alžírska nazývané Kabýlie.

Rok 2010 v obrazech

Literární činnost Julia Zeyera (1841-1901) je veřejnosti známa. Málokdo však ví, že obohatil sbírky nejstaršího orientálního umění Náprstkova muzea. V oblibě měl zejména japonské a čínské umění, věnoval se systematicky i nákupu předmětů pocházejících z Norska, Bretaně, Ruska či Alžírska. Se stejnou péčí se zabýval nákupem předmětů prostonárodní kultury pocházejících z Vodňan a okolí. Krátce po jeho smrti byl pořízen seznam předmětů, které od něj muzeum získalo - čítal neuvěřitelných 1055 položek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!