Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Thálii mají Savka či Pechlát, čestné trofeje Vášáryová, Suchý i Uhde

Daniela Kolářová na cenách Thálie foto: Radek Vebr, MAFRA

V pražském Národním divadle se konal 30. ročník cen Thálie. Vůbec poprvé v historii dostala jednu z čestných cen za přínos divadlu zahraniční herečka, slovenská rodačka Emília Vášáryová. Životní trofeje si odnesli rovněž zakladatel Semaforu Jiří Suchý a dramatik Milan Uhde.
  20:31aktualizováno  22:29

Za celoživotní mistrovství připadly čestné ceny v činohře Daniele Kolářové a Stanislavu Šárskému, v opeře Janu Hladíkovi, za balet Miroslavě Pešíkové a za muzikál či operetu Františku Zacharníkovi. Za jevištní výkony vyhráli Tomáš Savka či Martin Pechlát.

Holdem Vášáryové ceremoniál vrcholil. „Už jsem měla pocit, že se žádné ceny nedočkám, že je na čase se sbalit. A držte nám prosím palce, buďte pořád s námi, potřebujeme vás,“ řekla v narážce na aktuální slovenské volby herečka, která často hostuje na tuzemských scénách a je také držitelkou české Ceny Alfréda Radoka.

Naopak první trofej večera, jímž provázela Světlana Witowská, si odnesl pro mladého herce do 33 let Viktor Kuzník, člen souboru Národního divadla Brno, kde na sebe upozornil třeba postavou Trepleva v Čechovově Rackovi nebo Petra v Matce.

Dlouhý potlesk vítal Danielu Kolářovou. „Strašně jsem se mordovala s nějakou řečí, která by měla smysl. O tom, že cílem naší práce je cesta, na níž občas klopýtneme, ale nenecháme se odradit a půjdeme dál, protože ta naše zatracená profese za to stojí,“ děkovala za poctu.

Stejnou trofej převzal Stanislav Šárský se slovy: „Když se dneska rozhlédnete, zjistíte, že se vším minulým se zachází jako s veteší, a tak bych rád připomněl několik jmen z minulosti, bez nichž bych tu nestál.“ Mimo jiné zmínil Evalda Schorma, Jiřího Krejčíka a „mou jedničku mezi jedničkami“ Jana Kačera.

Jiří Suchý si čestnou Thálii málem zapomněl převzít. „Je v pořádku, že mám brát cenu za něco, co mě celý život bavilo? A teď vám řeknu pravdu: já se na tu cenu moc těšil a jsem za ni moc rád. Děkuji Herecké asociaci a všem, kdo mi tu cenu přejí,“ uvedl.

Cenu divadelních akademiků dostal spisovatel, dramatik a politik Milan Uhde, který v létě oslavil sedmaosmdesáté narozeniny. Proslul zejména jako autor Balady pro banditu. Za normalizace se dostal na seznam zakázaných tvůrců, podepsal Chartu 77, po sametové revoluci byl ministrem kultury a poslancem.

„Jsem toho názoru, že dramatik patří do divadla, to se nedá dělat jako home office,“ vyjádřil radost, že jej divadelníci přijali mezi sebe, i když po dlouhá léta se profesi nemohl věnovat. Cenu za šíření divadla v televizi získala Marie Loucká, jež stála za projektem záznamů inscenací.

Za výkony v činohře mezi herečkami kralovala Karolína Baranová, jež hraje titulní roli v inscenaci libereckého Divadla F. X. Šaldy Marie Antoinetta. „V neposlední řadě děkuji sobě,“ rozesmála kolegy v hledišti.

Z herců vyhrál Martin Pechlát za postavu jménem Otto von F. z představení Moskoviáda v pražském divadle X10. „Nic jsem si nepřipravil, myslel jsem, že vyhraje Ivan Trojan,“ prohlásil.

V oboru alternativní divadlo bodovala Becka McFaden za performerský výkon v představení Black Dress na scéně Venuše ve Švehlovce. „Když jsem přesídlila do Prahy, bylo to správné rozhodnutí,“ reagovala.

Za loutkové divadlo uspěl Jiří Kniha s inscenací Pětkrát kolem světa, již uvádí pražský Tygr v tísni. „Já když se rozkecám, je to na seriál, proto mi vrazili do rukou loutky,“ žertoval.

V oboru muzikálů kralovala Hana Holišová, představitelka Marty Kubišové v představení Marta na Letní scéně Musea Kampa, z jejích kolegů pak Tomáš Savka z ostravské inscenace muzikálu Producenti. „Nedávno mi bylo čtyřicet a jsem pořád dojatý,“ přiznal někdejší účastník Superstar.

Z operních pěvkyní se z ceny radovala Arnheidur Eiríksdóttir z Růžového kavalíra ve Státní opeře, která připojila díky v rodné islandštině, z pěvců uspěl Jaroslav Březina z představení Salome v brněnském Národním divadle.

Za ženský výkon v baletu byla odměněna Helena Arenbergerová, sólistka inscenace Where v podání pražského souboru 420PEOPLE. Z mužů v oboru baletu zvítězil Matěj Šust za roli prince v Popelce v pražském Národním divadle.

Odborné poroty posuzovaly umělecké výkony odvedené od 1. července 2022 do letošního 30. června. Součástí jubilejního večera byla i bilance, z níž vyplynulo, že nejvíce Thálií za třicet let si odneslo pražské Národní divadlo.

Ceny Thálie za sezonu 2022/23

ČINOHRA ŽENY
Karolína Baranová (Marie Antoinetta, Divadlo F. X. Šaldy, Liberec)
ČINOHRA MUŽI
Martin Pechlát (Moskoviáda, Divadlo X10, Praha)
ČINOHRA DO 33 LET
Viktor Kuzník
ČINOHRA CELOŽIVOTNÍ
Daniel Kolářová
Stanislav Šárský
ČINOHRA MIMOŘÁDNÁ
Emília Vášáryová

MUZIKÁL ŽENY
Hana Holišová (Marta, Letní scéna Musea Kampa, Praha)
MUZIKÁL MUŽI
Tomáš Savka (Producenti, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)
MUZIKÁL CELOŽIVOTNÍ
Jiří Suchý
František Zacharník

BALET ŽENY
Helena Arenbergerová (Where, 420PEOPLE, Praha)
BALET MUŽI
Matěj Šust (Popelka, Národní divadlo, Praha)
BALET CELOŽIVOTNÍ
Miroslava Pešíková

OPERA ŽENY
Arnheidur Eiríksdóttir (Růžový kavalír, Státní opera / Národní divadlo, Praha)
OPERA MUŽI
Jaroslav Březina (Salome, Národní divadlo Brno)
OPERA CELOŽIVOTNÍ
Jan Hladík

LOUTKY
Jiří Kniha (Pětkrát kolem světa, Tygr v tísni, Praha)

ALTERNA
Becka McFadden (Black Dress, Beautiful Confusion Collective a Venuše ve Švehlovce, Praha)

CENA ČESKÉ AKADEMIE DIVADELNÍKŮ
Milan Uhde

CENA ZA ŠÍŘENÍ DIVADELNÍHO UMĚNÍ V TELEVIZI
Marie Loucká

Autoři: ,

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....