Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tohle je náš svět. Lov, sběr a Noam Chomsky v bolestně radostné roadmovie

Kultura

  6:00
PRAHA - Kokakola je otrávená voda, univerzity ničí myšlení a křesťanský pohřeb je to nejhorší, co se může zesnulému stát. To jsou některé z pravd, které razí svérázný otec v podání Vigga Mortensena ve snímku Tohle je náš svět.

Hlavně žádné konvence. Ben a jeho děti na matčině pohřbu. foto: Aerofilms

Režisér Matt Ross (kterého lze momentálně vidět také jako představitele padoucha Gavina Belsona v komediálním seriálu HBO Silicon Valley) prý měl při natáčení snímku Tohle je náš svět jasný cíl: vytvořit zábavný snímek s myšlenkou. „Zlatým grálem – aspoň pro mě – je film, který dokáže být intelektuálně provokativní i emočně silný, zkrátka příjemný způsob, jak strávit dvě hodiny.“ Podle získaných ocenění může být s výsledkem spokojený. Mimo jiné obdržel snímek Tohle je náš svět cenu za režii v sekci Un Certain Regard v Cannes a čerstvě také diváckou cenu v Karlových Varech.

Hlavní hrdina přitom asi není člověk, kterému by většina diváků v běžném životě bezvýhradně fandila. Ben (Viggo Mortensen) se s manželkou Leslie a šesti dětmi uchýlil do divočiny, aby mu zkažená civilizace nerušila jeho svět. Věří v přírodu, lásku, životní sílu a v učení levicového filozofa, společenského kritika a (podle Benových slov) nejskvělejšího filantropa Noama Chomského. Místo Vánoc se proto v Benově rodině rozdávají dárky u příležitosti Chomského narozenin – jistěže ale z principu v jiný den, než je anarchistický intelektuál skutečně má.

Ovšem i když je (alespoň v Benově představě) život rodiny ten nejlepší, jaký může být, zastihujeme ji v hluboké krizi. Leslie, Benova žena a matka jeho dětí, totiž po vleklých psychických problémech spáchala v nemocnici sebevraždu. A je samozřejmě otázka, zda proto, nebo přesto, že jí Ben zařídil takovýto život. Leslieini rodiče jsou přesvědčeni, že Ben je zločinec. Vystrojí Leslie tradiční pohřeb a usilují o svěření vnoučat do své péče. Ben zase trvá na tom, že je potřeba vyplnit Leslieino poslední přání a nepohřbívat ji do země, ale vysypat její popel do odpadu na anonymní toaletě. „Zachránit“ Leslieino tělo vyrazí celá rodina obytným autobusem, zvaným Steve. V bolestně radostné road movie se Ben a jeho malé i dospívající děti střetávají s civilizací a na jedné straně ji (celkem vtipně) usvědčují z přetvářky a úpadku, na druhé straně zakoušejí vlastní odtrženost od běžného života.

Z filmu Tohle je náš svět.
Tohle je náš svět. Ben a jeho rodinný oddíl...

Cestou a pak při konfrontaci s prarodiči ovšem také vychází najevo, že děti si vůbec nejsou jisté, zda jim Benova představa o životě tak úžasně vyhovuje. Všichni tak musejí jít do sebe a něco si uvědomit, aby se jim podařilo najít jakýsi schůdný střed (střed pořád hodně vychýlený směrem k levicové alternativě, nutno dodat).

Tohle je náš svět

USA 2016

Scénář a režie: Matt Ross

Hrají: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Nicholas Hamilton, Frank Langella ad.

Premiéra 14. 7.

Milí človíčci Matta Rosse mají schopnost budit divácké sympatie také proto, že jejich příběh je vymyšlená pohádka o tom, jak se pod vedením vlastního otce lze naučit nejen skolit jelena, ale také získat vědomosti předčící univerzitní vzdělání. Čeští diváci mohli nedávno vidět podobnou situaci v dokumentu Evy Tomanové Stále spolu. Pro příznivce pravdivé výpovědi je to rozhodně lepší volba.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...