Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Třináct divadelních umělců převzalo Thálie

Kultura

  11:05
PRAHA - Sobotní večer v Národním divadle patřil předávání prestižních divadelních cen Thálie. Mezi třinácti oceněnými jsou například David Prachař, Tomáš Töpfer, Vilma Cibulková, světově uznávaný choreograf Jiří Kylián či baletka Adéla Pollertová.

Herecká asociace Thálie udělovala už počtrnácté. Do nominací se dostali umělci z jedenácti scén, z nichž bylo šest mimopražských. Moderátorem večera v přímém přenosu České televize byl plzeňský herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.

Thálie za celoživotní mistrovství získaly pražská herečka Věra Kubánková, operní pěvkyně Miloslava Fidlerová, která přes 30 let působila v Národním divadle v Praze, a Jiřina Šlezingrová Škodová. Ta během své kariéry tančila na jevištích v Brně, Opavě a v Olomouci.

Zvláštní cenu Thálie udělilo kolegium slavnému choreografovi Jiřímu Kyliánovi, jehož jméno je spojeno s Nizozemským tanečním divadlem. V činoherním oboru byli prestižními křišťálovými číšemi vyznamenáni Vilma Cibulková a David Prachař. Cibulková, nominovaná už potřetí, nemohla tento okamžik vydýchat. Oceněna byla za roli slečny Fischerové ve hře Picasso na komorním jevišti Divadla Ungelt.

V kategorii opereta a muzikál oceněn i Töpfer
Prachaře si porota všimla za výkon v monodramatu Novecento na jevišti pražské Violy, na němž vystupuje s pianistou Emilem Viklickým. Ze čtyř nominovaných v oblasti opery získali Thálie sólisté inscenace La clemenza di Tito v Národním divadle v Praze - americká pěvkyně Kate Aldrichová a rakouský tenorista Johannes Chum. Oběma účast na pražském ceremoniálu zabránily pracovní povinnosti.

Z baletních umělců byli odměněni sólistka Národního divadla v Praze Adéla Pollertová za titulní roli v baletu Romeo a Julie, v níž podle poroty s lehkostí zvládá komplikované choreografické vazby, a sólista Národního divadla v Brně Jan Fousek za ztvárnění Smrti v inscenaci Svěcení jara. Nominován byl podruhé.

Novými držiteli Thálií v oblasti operety a muzikálu jsou Radka Coufalová Vidláková za ztvárnění vypravěčky v inscenaci Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť na scéně Městského divadla v Brně a Tomáš Töpfer. Pro něj byla role mlékaře Tovjeho v obnovené premiéře Šumaře na střeše na pražské Fidlovačce muzikálovým debutem.

Cenu pro činoherce do 33 let převzal nový člen souboru Národního divadla v Praze Jan Hájek. Hraje tam ve třech inscenacích a hostuje v pražském Činoherním klubu. Po slavnostním večeru uspořádala Herecká asociace v prostorách Novoměstské
radnice přátelské setkání.

Autoři: ,

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...