Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Turecký spisovatel získal Nobelovu cenu

Kultura

  13:25
STOCKHOLM - Nobelovu cenu za literaturu získal turecký spisovatel Orhan Pamuk. Ve Stockholmu to oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.

Orhan Pamuk foto: AFP

Čtyřiapadesátiletý Pamuk, který pochází z Instanbulu, podle Akademie "objevil nové symboly pro srážku a prolínání kultur při hledání melancholické duše svého rodného města". Pamuk narušil dosavadní dominanci Američanů, kteří získali všechny dosud udělené Nobelovy ceny.

Světově uznávaný autor se ve svých knihách zabývá především vztahy a rozpory mezi evropským a osmanským světem. "Pamuk uvedl, že při dospívání zažil posun od tradičního prostředí otomanské rodiny na více západně orientovaný životní styl. Napsal o tom ve své prvotině, rodinné kronice... jež v duchu Thomase Manna sleduje vývoj rodiny po tři generace," uvedla akademie.

Za kritické výroky o tureckém masakru arménské menšiny během 1.světové války mu kvůli údajnému očerňování turecké integrity, hrozilo až tříleté vězení. Soud s
Pamukem začal 16. prosince 2005, letos v lednu však istanbulský tribunál od stíhání pustil.

V češtině dosud žádný jeho román nevyšel. Nakladatelství Paseka připravuje jeho román Bílá pevnost, o vydání třech autorových knih uvažuje Argo. Nakladatelství BB Art vydá Pamukův Istanbul.

Autor: