Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Tvůrci v Kroměříži zavzpomínají na natáčení Amadea

Kultura

  17:00
KROMĚŘÍŽ - Třicáté výročí vzniku oscarového filmu Amadeus režiséra Miloše Formana na zámku v Kroměříži připomene koncem června hudební festival Vivat Amadeus 2013.

Zdeněk Mahler. foto: MAFRA - Viktor Chlad

Akce nabídne návrat do "mozartovské doby" nejen prostřednictvím filmu a hudby, ale také divadla, výtvarného umění, literatury i gastronomie. Festival kromě promítání samotného Amadea oživí debaty s tvůrci či snímek kroměřížského amatérského filmaře Ladislava Františe, který jako jediný zachytil zákulisí natáčení tohoto velkofilmu.

Kroměřížský zámek filmaři podle ředitele tamního Domu kultury Jiřího Králíka opanovali na deset dnů od 6. do 16. června 1983. Přenesli jej do roku 1781, kdy Antonio Salieri působil jako dvorní skladatel císaře Josefa II. Když ke dvoru přijel Mozart, Salieri si s hrůzou uvědomil, že tento rozpustilý a obscénní vtipálek má božské hudební nadání, které si přál mít on sám.

Formanův film získal mnoho ocenění v čele s osmi Oscary. Za kamerou stál Miroslav Ondříček, Oscara za kostýmy dostal Theodor Pištěk. Hlavní role ztvárnili Američané: Mozarta Tom Hulce, Salieriho F. Murray Abraham a Mozartovu ženu Constanze Elizabeth Berridgeová.

Na filmu se ale podíleli i další Češi, například spisovatel Zdeněk Mahler, režisér Jan Schmidt či producent Jan Balzer. Kromě komparsistů se v menších rolích objevili i čeští herci, třeba Jitka Molavcová a Zdeněk Srstka.

Mozart v pauze

Natáčení amerických filmů provázejí přísná bezpečnostní opatření, přesto se Františovi podařilo proniknout až k hercům i Formanovi. "Jsem v podstatě velice mírný člověk, ale když dostanu do ruky kameru, tak se neznám. Drze jsem tam vtrhl a riskoval, že mě vyrazí. A oni mě nevyrazili," uvedl jednasedmdesátiletý Františ.

Do Sněmovního sálu vešel bočními dveřmi v době, kdy filmaři měli přestávku. Na zhruba čtyřminutovém snímku zachytil, jak Forman s Ondříčkem diskutují nad záběry, obsáhlý kompars a přípravu rekvizit.

"Je tam ale i záběr, který považuji za vůbec nejlepší v mé čtyřicetileté amatérské tvorbě. Je to sedící hlavní hrdina, odpočívající a relaxující na křesle v přestávce natáčení filmu," doplnil Františ.

Film dříve viděli jen jeho nejbližší a členové amatérského filmového klubu. Podle Františe o něm neví ani sám Forman. "Nikdy jsem s ním nemluvil, asi to netuší. Mohl bych mu to poslat jako dárek, to je dobrý nápad," řekl s úsměvem.

Čekání na Constanze

Festival Vivat Amadeus se v Kroměříži koná od 27. do 29. června. Podle Králíka jej oživí i přítomnost tvůrců. Vyloučený je sice příjezd Formana, do Kroměříže by ale měli dorazit například Mahler, Schmidt, Balzer a další.

"Usilujeme i o zahraniční spolutvůrce. Hulce nemůže, Abraham je shodou okolností v Praze o týden později. Jsme ale v kontaktu s hlavní představitelkou Constanze, která předběžně přislíbila, že by mohla přijet. Jednáme i s producentem filmu panem (Michaelem) Hausmanem," dodal Králík.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!