Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Událost českého léta je tu, DJ Shadow přijíždí

Kultura

  10:22
Domácí festivalová sezóna se pomalu blíží ke svému konci, ale v klubech už to opět začíná ožívat. Na úterý 10. srpna je v pražském Lucerna Music Baru připravena jedna z nejdůležitějších srpnových akcí. "Koncert" ikonického DJe Shadowa.

DJ Shadow foto: Dirk Lindner, www.djshadow.com

Vsadím se, že většina českých hip-hoperů je zatím ještě v klidu. Do hradeckého festivalu Hip Hop Kempu zbývá víc než týden, teď je tak akorát čas na to, aby si holky sehnaly vysoké tenisky a kluci koupili dost široké kalhoty a čepici s rovným kšiltem.

Ale ještě předtím přichází koncert, který má předpoklady k tomu, aby byl pro řadu náročnějších posluchačů vyvrcholením celého léta. Josh Davis aka DJ Shadow v Lucerně.

Pro někoho je "jen" členem kultovního uskupení UNKLE, ale pro většinu představuje producenta a DJe, který lámaným beatům a rappu nenásilně vnutil vlastní definici opřenou o silné melodie.

Ty dokreslují většinu atmosféry, občas ale Davis zabrousí i do mnohem náročnějších lovišť a zaexperimentuje si s tempem, scratchingem a videoprojekcí. Za svůj set tak stihne ukázat to nejpodstatnější, co hip hop nabízí a na co ostatní hudebníci zapomínají nebo to záměrně přehlížejí.

DJ Shadow zahraje v úterý 10. srpna v pražské Lucerně v rámci pravidelného večírku Boombox. Na něm se už představili jihoafričtí pošuci Die Antwoord či německý rapper Bushido, kterému v jedné skladbě zpívá Karel Gott.