Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Ultima Vez vystoupí v únoru v Arše s novým představením o lásce

Kultura

  6:00
PRAHA - Slavný vlámský taneční soubor Ultima Vez vystoupí v únoru v Divadle Archa, kde pravidelně uvádí svá představení, se svou nejnovější inscenací. Představení o lásce nazvané Speak low if you speak love doprovázené živou hudbou uvede legendární skupina během čtyř večerů 11. až 14. února.

Ultima Vez - představení Speak low if you speak love. Danny Willems foto: Danny Willems

Podle choreografa a zakladatele souboru Wima Vandekeybuse se svým nejnovějším představením, které mělo premiéru letos v červenci, vrací k počátkům souboru. Ten v příštím roce oslaví 30 let svého působení a Vandekeybus se v nové práci vrací ke své úplně první choreografii pro skupinu What the Body Does Not Remember (Co si tělo nepamatuje) z roku 1987, jež se také zabývala láskou, její fyzickou stránkou.

Přelomová inscenace pojednávající o instinktivních reakcích lidského těla získala v roce 1988 prestižní cenu Bessie Award a zapsala se do dějin soudobého tance. Se strhujícím debutem Wima Vandekeybuse přišel na scénu tanec nekompromisní, riskující a vzrušující, při kterém se divákům tají dech z toho, jak daleko lze s pohybem a pohybovými možnostmi lidského těla zajít.

Nyní se autor k slavné choreografii i k námětu vrací, hledá ale emocionální stránku lásky, vášeň, city, mystérium, ale i její odvrácené stránky. Říká ale, že představení nechce dávat návod, jak pochopit, co to láska je. „Ne, láska není srozumitelná. Člověk jí dává význam a přisuzuje jí jasné konotace. My se zabýváme poznáváním a emocionalitou,“ říká choreograf. Představení doprovází živá hudba Maura Pawlowského a zpěv jihoafrické zpěvačky Tuty Puoane.

Ultima Vez v Arše pravidelně hostuje od roku 1995, od té doby mají čeští diváci možnost sledovat tvorbu jednoho z nejvýznamnějších světových choreografů pravidelně, často záhy po světové premiéře nového díla.

Vandekeybus založil soubor v roce 1986. Jeho tvorba je charakteristická radikálním pohybovým divadlem plným konfrontací, výbušnosti, emocí a energie, jehož hnacím motorem je konflikt, síla, instinkt, „imaginární katastrofa“ a rozpor mezi přitažlivostí a odtažitostí. V jeho představeních se prolínají tanec, hudba, divadlo, projekce, hudba a světlo v jeden celek.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...