Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Umělci se bouří proti Knížákovi. Odmítli účast na bienále v Benátkách

Kultura

  12:01
PRAHA - Výběrové řízení na expozici v národním pavilonu na 54. bienále výtvarného umění v Benátkách v roce 2011 nemá vítěze. Komise odborníků doporučila Národní galerii projekt výtvarníka Dominika Langa, generální ředitel galerie Milan Knížák se ale rozhodl vybrat projekt jiných umělců. Ti na protest proti takovému postupu účast v Benátkách odmítli.

Milan Knížák foto: Lidové noviny

Řekl to Vasil Artamonov, jeden z umělců, kteří účast odřekli.
"Tento postup považuji za zcela standardní, nevidím v tom nic neobvyklého a dál se k tomu nebudu vyjadřovat," vzkázal Knížák k protestu umělců po své mluvčí Petře Jungwirthové. Zástupci výběrové komise vyjádřili s počínáním ředitele zásadní nesouhlas. Knížákovo rozhodnutí považují za "výraz pohrdání jejich dobrovolnou prací".

Národní galerie tvrdí, že vzala doporučení komise na vědomí, rozhodla se ale jinak. "Generální ředitel po důkladném posouzení obou projektů a zvážení všech skutečností s nimi souvisejících vybírá projekt Vasila Artamonova, Alexey Klyuykova, Pavla Sterece," uvádějí webové stránky Národní galerie.

Nesouhlas Komise Pro Benatske Bienale

Trojice umělců vybraných Knížákem s takovým postupem nesouhlasí, proto se rozhodli účast v Benátkách odmítnout. "Nám je to velmi líto, ale situace je taková, že principiálně to nelze přijmout," řekl Artamonov.

"Stanovisko většiny členů komise je nesouhlasné s postupem Národní galerie," řekl zástupce komise Václav Magid. Členové výběrové komise tvrdí, že Knížák předem počítal s tím, že autoři vítězného projektu, kteří jsou obeznámeni s průběhem výběrového řízení, v solidaritě s autorem doporučeného projektu i s výběrovou komisí účast na bienále odmítnou.

"Následně bude mít generální ředitel možnost dosadit do národní expozice na Benátském bienále ´svého koně´", uvedli v odpoledním prohlášení. "Jsme přesvědčeni, že by konečné rozhodnutí nemělo být pravomocí jednoho člověka a jednoho hlasu," tvrdí umělci.

Autoři: ,