Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Úřad vlády zakázal sochu Klause z ledu, na výstavě se přesto objevila

Kultura

  17:58aktualizováno  18:53
PRAHA - Zahradu Lichtenštejnského paláce na Kampě měla "zkrášlovat" busta Václava Klause z ledu, která by se na slunci pomalu roztékala. Úřad vlády, kterému zahrady patří, ale s vystavením sochy nesouhlasí.

Mladá sochařka Markéta Jáchimová umístila i přes zákaz bustu Václava Klause z ledu na fontánu v Lichtenštejnské zahradě na Kampě foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Mladá sochařka Markéta Jáchimová bustu Klause vytvořila jako svoji klauzurní práci na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (UMPRUM). Dnes měla být socha představena v rámci výstavy Veškeré úřední zvládnutí v prostorách Lichtenštejnských zahrad na Kampě.

"Václav Klaus popírá globální oteplování. Každý se ale může přesvědčit, co se sochou počasí udělá. Během chvíle roztaje, stejně jako jeho názory," popsala sochu pro Lidovky.cz její autorka.

Server Aktuálně.cz ale přinesl zprávu o tom, že dílo mladé studentky bylo odmítnuto. Kurátorka výstavy a externí zaměstnankyně úřadu vlády Adriana Primusová uvedla, že výstava nemá být prostorem pro karikatury politiků, to se podle ní pro úřad vlády nehodí.

Úřad před zahájením výstavy dostal dokumentaci ke všem dílům a právě manifestace politického názoru byla jedním z kritérií, která o vystavení či nevystavení díla rozhodovala.

Mladá sochařka Markéta Jáchimová umístila i přes zákaz bustu Václava Klause z ledu na fontánu v Lichtenštejnské zahradě na Kampě

I přes zákaz však studentka sochu během úterní vernisáže umístila. "Rozhodla jsem se vzít věci do svých rukou a jelikož jsem nedostala žádné písemné vyjádření o odmítnutí mé sochy, do zahrady jsem ji umístila," řekla Jáchimová serveru Lidovky.cz.

"Úřad vlády se snaží celou věc zamést pod koberec. Bojí se publicity, ale moje jméno už z plakátů odstranit stihli," doplnila sochařka.

"Jsem mladá autorka a uspořádám tady happening," argumentovala Jáchimová, když ji pracovnice úřadu vlády vykazovala ze zahrady. "Vystavte své dílo na Kampě, ale tady nemůžete," tvrdila pracovnice. Busta nakonec zůstala na zahradní fontáně.

"Volat ochranku na ni nebudeme, ale jak to panu premiérovi (Janu Fischerovi) vysvětlím, že mu tady teče pan Klaus," dodala bezradně pracovnice úřadu vlády.

Klausovi by to možná nevadilo

Vedoucí sochařského ateliéru UMPRUM Kurt Gebauer se zákazem nesouhlasí. "Je to hra, hra s názory. Legrace ze světonázoru prezidenta navíc perfektně umístěná na fontánce v zahradě. To by mělo Václava Klause těšit, že se o něj lidé zajímají a musí s tím i počítat. Možná jemu samotnému by to nevadilo, ale úředníkům ano," vyjádřil se pro server Aktuálně.cz Gebauer.

Škola i autorka sochy chtějí po Úřadu vlády písemný zákaz vystavení. Kurátorka Primusová se však obává, že takový dokument by se mohl stát součástí expozice. "Je za tím podle mě snaha provokovat a zviditelnit se," řekla serveru Aktuálně.cz.

Autor: