Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ušlechtilost aristokratických dvorů. Letní slavnosti staré hudby zazní letos i v opravené Šlechtovce

Sopranistka Hana Blažíková a členové souboru Collegium Marianum na koncertě v pražském kostele sv. Šimona a Judy foto: LSSH

PRAHA - Na hudbu šlechtických dvorů zve letošní ročník Letních slavností staré hudby, které začínají 20. července a potrvají do 5. srpna. Podtitulem 22. ročníku je Nobilitas, koncerty tak budou sledovat podoby ušlechtilosti v širokém slova smyslu a také to, jak se měnila v průběhu času ve vazbě k evropské hudební kultuře.
  12:00

Hudební produkce byly pochopitelně i nástrojem politiky a prostředkem ke zviditelnění panovnického či aristokratického majestátu. Tato rovina se promítá nejen do šlechtické hudební kultury raného novověku jako takové, ale také do námětů provozovaných děl.

Festivalový program tudíž zavítá na královské, místodržitelské, vévodské, papežské, dóžecí a další dvory vysoké aristokracie. A také se opět odehraje v sakrálních i světských historických prostorách hlavního města; novým místem bude například sál zrekonstruované Šlechtovy restaurace ve Stromovce.

Festival otevře přední německý vokální soubor Calmus Ensemble (koncert A capella), který v kostele Panny Marie na Slovanech přednese díla mistrů renesanční vokální polyfonie. Základem programu bude Jeremiášův pláč zhudebněný Orlandem di Lassem. La strada del cielo je název koncertu italského souboru pod vedením loutnisty Michela Pasottiho, který představí hlavně skladby Johannese Ciconii. Vystoupení se bude konat v kostele sv. Martina (22. 7.).

Půvab rokokových melodií pak představí dvojice špičkových umělců – Jana Semerádová a Erich Traxler – ve večeru nazvaném Chaconne pro princeznu, který se uskuteční v barokním sále Šlechtovky v pražské Stromovce (24. 7.). Ansámbl A nocte temporis pak v zahradě Trojského zámku zahraje staré irské písně, balady a tance (The Dubhlinn Gardens, 26. 7.). Vystoupí zde tenorista Reinoud Van Mechelen, flétnistka Anna Besson a harfenistka Sarah Louise Ridy.

V Letním refektáři Strahovského kláštera zazní skladby pro violoncello z období baroka a klasicismu v provedení španělského uskupení La Ritirata a violoncellisty Josetxua Obregóna Il violoncello brillante (28. 7.). Další Španělé, Capella de Ministrers, pod vedením gambisty Carlese Magranera uvedou dvorskou a taneční hudbu z doby renesance a baroka a autory jako Santiago de Murcia, Diego Ortiz či Cesare Negri (La Spagna v Císařském sále Trojského zámku).

V programu nebude chybět ani rezidenční ansámbl festivalu Collegium Marianum. Ten spolu se septetem francouzských pěvců přehlídku uzavře 5. 8. novodobou světovou premiérou divertissement Le Retour des dieux sur la terre Françoise Colina de Blamont, složeného pro francouzský královský dvůr. „Pokračujeme tak ve velmi úspěšné a plodné spolupráci s Centrem pro barokní hudbu ve Versailles. A právě tam, na královské soaré, přeneseme festivalové posluchače. Stane se tak prostřednictvím dvou kratších oper, které byly určeny ke koncertnímu provedení v královských komnatách. Vedle novodobé premiéry Blamontova díla zazní také Les Plaisirs de Versailles Marca-Antoina Charpentiera,“ vysvětluje umělecká vedoucí souboru a hlavní dramaturgyně festivalu Jana Semerádová.

Slovanská řeč zní krásně, myslí si francouzská sopranistka Chantal Santon Jeffery

V obou operách vystupují alegorické postavy, které spolu s mytologickými božstvy opěvují krále. Koncert s francouzskými sólisty, například sopranistkou Chantal Santon Jeffery, se koná v kostele sv. Šimona a Judy.

Program festivalu doprovodí mezinárodní mistrovské interpretační kurzy Akademie Versailles a interpretační semináře se členy souborů Calmus Ensemble a La Ritirata. Více informací na www.letnislavnosti.cz.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!