Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V minulém životě jsem žil ve středověku, říká minstrel Albert z kapely Fairy Dream

Kultura

  16:00
PRAHA - Exkurze do světa zapomenutých legend, kamenných kruhů a magických bytostí! Hudební uskupení Fairy Dream se věnuje středověké a renesanční hudbě. Na otázky Lidovek.cz odpovídal středověký minstrel Albert Dannenmann. Skupina se zanedlouho představí posluchačům v České republice na malebném hradu Kašperk.

Minstrel Albert a Ida Elena. Středověká kapela Fairy Dream se vrací k hudbě dávných časů. foto: Fairy Dream

Mezinárodní hudební duo Fairy Dream tvoří Němec minstrel Albert (vlastním jménem Albert Dannenmann) a italská zpěvačka Ida Elena DeRazzaová. Hrají světovou středověkou a renesanční hudbu. Albert byl dlouholetým spoluhráčem Ritchieho Blackomrea v Blackmore´s Night. Ida je pak zároveň středověkou trubadúrkou i zpěvačkou řecké metalové kapely Bare Infinity.

Lidovky: Proč zrovna středověká a lidová muzika? To není úplně běžný žánr, který člověk slyší z rádií

Když jsem poprvé slyšel renesanční a středověkou muziku, tak to první, co mě okamžitě zaujalo, byla rozmanitost dechových nástrojů. Řekl bych, že hlavně tato fascinace mě pak přiměla se stejné hudbě věnovat.

Lidovky: Hrajete na celou řadu hudebních nástrojů. Některé z nich jsou díky specifickému použití méně známé. Na jaký z nich je nejtěžší naučit se hrát?

Takhle se to asi říct nedá. Když hodně trénujete a vnitřně si muziku užíváte, tak se dá nakonec naučit hrát na každý nástroj. Moje nejoblíbenější jsou ale klasická flétna a niněra.

Zpěvačka Ida Elena a minstrel Albert. Středověká kapela Fairy Dream se vrací k...
Minstrel Albert a Ida Elena. Středověká skupina Fairy Dream se vrací k hudbě...

Lidovky: Alberte, zmiňujete, že jedním z vašich velkých vzorů je kapela Blackmore´s Night bývalého kytaristy Black Sabbath Ritchieho Blackmorea. Pak jste s ním v jeho kapele i hrál. Jak vůbec ta spolupráce vznikla?

Někdy na počátku devadesátých let jsem se s Ritchiem setkal v hotelu v Německu, kde tenkrát přebýval jako host. Já jsem tam zase měl tehdy koncert. Dali jsme se do řeči a tím začala naše dlouhá spolupráce a vzájemné ovlivňování.

Lidovky: V Blackmore´s Night jste působil dlouho (mezi roku 1997 až 2012, pozn. aut.). Co vám to dalo? Slyšel jsem, že je Ritchie Blackmore hrozný perfekcionista.

Byla to skvělá a naplňující spolupráce, která mě hudebně velmi posunula. Pochopitelně na to rád vzpomínám. Nicméně to, že je Ritchie perfekcionista, je naprostá pravda.

Lidovky: Alberte, ve svém životopise na webových stránkách uvádíte, že celý život hledáte ta nejvíce magická místa po celé Zemi. Jaká už jste našel?

Nejradši mám Himaláj. Dále Avebury a Glastonbury v Anglii. Samozřejmě ale nemohu zapomenout ani na Prahu.

Lidovky: Když už se té středověké muzice věnujete, nechtěl byste ve středověku také žít?

Ani ne. Já už v něm žil v minulém životě.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...