Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

V Praze dnes vystoupí král flamenka, španělský kytarista Paco de Lucía

Kultura

  10:00
PRAHA - V pražském Obecním domě dnes vystoupí fenomenální španělský kytarista Paco de Lucía. Hudebník označovaný za krále flamenka se v rámci koncertní série Jazz Meets World představí se sedmičlennou doprovodnou skupinou, v níž vynikají především zpěvák známý jako Duquende a virtuózní tanečník Farruco, vnuk slavného romského tanečníka, který si říkal El Farruco a byl zakladatelem legendárního andaluského tanečního rodu.

Španělský kytarista Paco de Lucía. foto: Reuters

Duquende je dnes všeobecně považován za originálního a vlivného zpěváka.

Pětačtyřicetiletý hlasový fenomén s Pakem de Lucíou spolupracuje od roku 1997. Tanečník Farruco podobně jako Paco de Lucía dokázal uvést do harmonické rovnováhy respekt k flamencové tradici a uměleckou svobodu.

Letos třiašedesátiletý Paco de Lucía natočil mnoho vynikajících desek, mimo jiné s kytaristou Larrym Coryellem nebo pianistou Chickem Coreou. Koncertní spolupráce s kytarovými velikány Johnem McLaughlinem a Al Di Meolou a jejich živá alba patří podle odborníků k vrcholným instrumentálním zážitkům 21. století.

 Kytara Paka de Lucíi zní také v mnoha filmech Carlose Saury a můžeme ho vidět a slyšet i ve Vicki Cristina Barcelona v režii Woodyho Allena. Je držitelem několika čestných doktorátů na prestižních hudebních universitách a v rodném městě Algeciras poblíž Cádizu mu postavili sochu. Dosud poslední album Cositas Buenas vydal před šesti lety.

Autor: