Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

V Praze poprvé zpíval "Dr. House" Hugh Laurie a měl úspěch

Kultura

  9:16
PRAHA - Mimořádný úspěch sklidil při svém českém debutu slavný britský herec a hudebník Hugh Laurie, který dnes v doprovodu Copper Bottom Band vystoupil ve vyprodaném Kongresovém centru v Praze.

V Praze poprvé vystoupil "zpívající Dr.House" a měl úspěch. foto: MAFRA: Petr Topič

Charismatický umělec, známý z televizního seriálu Dr. House, zpíval, hrál na klavír i na kytaru a naprosto si získal publikum. Na závěr více než dvouhodinové show, v níž představil především své nové album Didn't It Rain, zvedl téměř tři tisícovky lidí ze sedadel.

Hugh Laurie alias Dr. House

Za hlavní roli svérázného doktora Gregoryho House ve známém seriálu získal Laurie několik prestižních cen, mimo jiné dva Zlaté glóby. V roce 2011 se dostal do Guinnessovy knihy rekordů jako nejlépe placený herec v televizním dramatu a nejsledovanější mužská postava v televizi. Laurie působí i jako producent, režisér a píše také knihy.

Do Prahy Laurie zavítal v rámci rozsáhlého evropského turné. Koncert se pro velký zájem bude opakovat ještě v sobotu.

Album čtyřiapadesátiletého "zpívajícího Dr. House" se dlouho drželo v top 10 žebříčku nejprodávanějších desek v Česku. Příznivé kritiky mělo už loňské CD Let Them Talk, stejně jako nové. V něm se rozhodl oprostit od zvuku neworleanského blues a vydat se proti proudu do amerického hudebního vnitrozemí ke zdrojům tradičního amerického blues až po současnost.

V Praze poprvé vystoupil "zpívající Dr.House" a měl úspěch.

Už v úvodu koncertu bylo jasné, že se posluchači na Laurieho těší, přivítali ho i sedmičlenný band nadšeným jásotem. Koncert uvedl známý americký šlágr Iko Iko, za nímž následovaly další jako například Let the Good Times Roll nebo I Hate A Man Like You.

Scéna jako obývák z minulého století

Pódium v největším sále Kongresového centra, který působí spíše chladněji, zpříjemnila scéna imitující obývák se stojacími lampami a koberci z poloviny minulého století. Stejně působily i kostýmy hudebníků. Příležitost se sólově předvést dostaly navíc i zpěvačky z kapely, a to v písních The Weed Smoker's Dream a Didn't It Rain.

Mužské kvarteto naopak sklidilo potlesk za píseň Lazy River. Koncert zakončila notoricky známá píseň Green Green Rocky Road. Posluchači však Laurieho nechtěli pustit z pódia, a díky tomu se dočkali čtyř přídavků.

Přímo pod pódiem se navíc shlukly desítky fanoušků a v diváckých řadách lidé v závěru většinou vstoje provázeli hudbu nadšeným potleskem a někdy i tancem. Pro Laurieho byl také dnešní pražský koncert hudebním "výročím", na pódiu si s muzikanty z kapely připil na 100. společné vystoupení.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...