Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

V projektu Čtení pomáhá se rozdělilo už deset milionů korun

Kultura

  16:58
Dětem zapojeným do charitativního projektu Čtení pomáhá se podařilo načíst deset milionů korun. Čtení pomáhá tím splnilo svůj roční plán. Mladým čtenářům se doposud podařilo uzavřít 106 charitativních počinů.

Češi doma skrývají miliardový poklad foto: Shutterstock

Čtení pomáhá bude fungovat dál. Mladí čtenáři tak i nadále mohou načítat padesátikoruny na pomoc potřebným či na splnění jejich snů.

Projekt byl spuštěn 8. dubna 2011. Jeho cílem je netradičním způsobem motivovat žáky základních a středních škol k tomu, aby se více věnovali četbě. Pokud přečtou knihu ze seznamu na www.ctenipomaha.cz, úspěšně absolvují kontrolní test, získají padesátikorunový kredit. Tyto peníze si však nenechávají pro sebe, ale věnují je na vybraný charitativní projekt. Děti se tak zároveň učí principům charity. V současné chvíli je do projektu zapojeno přibližně 80 tisíc mladých čtenářů.

Roční plán splnil s předstihem Dětem se za přibližně deset měsíců podařilo naplnit více než stovku charitativních projektů. Mezi ně rozdělily 10 milionů korun. Projekt splnil roční plán s téměř dvouměsíčním předstihem.

Děti svým čtením naplnily konkrétní charitativní projekty různého zaměření. Například nevidomé Pavlínce načetly částku cca 30 tisíc korun na nákup knih psaných Braillovým písmem a na zakoupení běžeckého pásu, 100 tisíc korun věnovaly na projekt Kuře pomáhá, 95 tisíc korun poslaly dennímu centru pro seniory v Hradci Králové. Za necelý rok se jim podařilo naplnit více než sto charit různého zaměření.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...