Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vanessa Mae zahrála v Praze klasiku, velkolepou show nepředvedla

Kultura

  7:24
PRAHA - Houslová virtuoska Vanessa Mae představila v pondělí večer v pražské O2 areně většinu svých hitů tvořených klasickým repertoárem v popové interpretaci. Slibovanou velkolepou show jen částečně zaplněné hale, v níž bylo podle odhadu zástupců médií přibližně 6000 diváků, však nepředvedla.

Vanessa Mae při svém vystoupení v Praze. foto: ČTK

Drobná černovláska exotického původu v červených šatech působila na pódiu staticky a největší efekty vytvářela barevná světla za zády a nad hlavami hlavní hvězdy večera vystupující za doprovodu vlastní kapely a dvanáctičlenného smyčcového orchestru Českého symfonického orchestru.

"Vidím jen takovou drobnou postavu, škoda, že nevyužívá žádné projekční plochy s děním na jevišti," litovala jedna z návštěvnic.

Po oznámené poslední skladbě, kterou byla Toccata und Fuge Johanna Sebastiana Bacha, začala část diváků opouštět hlediště a část se nahrnula pod pódium, kam se Vanessa Mae vrátila, aby zahrála přídavek v podobě skladby Art Og War.

Umělkyně proslulá svými náročnými požadavky na ozvučení na krátkou dovolenou přiletěla do Prahy již v pátek. V úterý její turné pokračuje do Ostravy. Veškerá technika se proto musí okamžitě po pražském koncertě zabalit a převézt do Ostravy, kam se podle pořadatelů přesune Pendolinem.

Svou popovou interpretací vážné hudby houslistka, o které se říká, že přinesla sex-appeal do klasické hudby, oslovuje miliony fanoušků a popuzuje konzervativní zastánce klasiky. Podle vlastních slov cítí, že spíš než ke klasickým sexy krasavicím má blíž ke kontroverznímu rockerovi Marilyn Mansonovi. "Já a Manson jsme originální a zajímaví, ne nudní a obyčejní," prohlásila v jednou z rozhovorů.

Každopádně ví, jak zaujmout, což dokázala v roce 1995, kdy se na obálku svého debutového alba Violin Player" nechala vyfotit, jak stojí ve vodě v mokrých šatech lepících se jí na tělo a s houslemi v ruce. Alba se prodaly tři milióny kusů.

Vanessa Mae se narodila 27. října 1978 v Singapuru. Ve čtyřech letech přesídlila do Londýna, poprvé uchopila housle v pěti letech. Debutovala na hudebním festivalu v Německu a poté hrála se Singapurským symfonickým orchestrem na jeho prvním vystoupení v Evropě. Mezi jedenáctým a třináctým rokem natočila tři klasická alba, obsahující repertoár od Čajkovského po Beethovena. Vydáním svého debutového popového alba The Violin Player v roce 1995 vytvořila nový typ fúze hudebních žánrů.

Autoři: ,

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...