Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Vary málem přišly o hlavní hvězdu

Kultura

  20:14
KARLOVY VARY (od zpravodajky serveru Lidovky.cz na MFF Karlovy Vary) - Malé drama poznamenalo zahájení letošního ročníku filmového festivalu v Karlových Varech. Ještě před tím, než se velký sál hotelu Thermal proměnil v disco-kabaret, museli organizátoři zachraňovat hvězdný lesk celé akce. Hrozilo, že nedorazí hlavní hvězda festivalu, herečka Renée Zellwegerová.

Hlavní hvězda 42. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Reneé Zellwegerová. foto: ČTK

Hollywoodská hvězda přišla na letišti v Londýně o všechna zavazadla, včetně toho s róbou na slavnostní zahájení 42. ročníku festivalu. I přes nepříjemnost se ztracenými kufry herečka nakonec dorazila a slavnostní ceremoniál začal téměř přesně podle plánu v 19.00.

Držitelka Oscara (Cold Mountain) a tří Zlatých globů (Chicago, Cold Mountain a Sestřička Betty) sice na červeném koberci rozdávala úsměvy, ale moc do smíchu jí zřejmě nebylo. Jen před pár hodinami jí totiž na ruzyňském letišti oznámili nepříjemnou zprávu. 

Herečka známá hlavně díky roli osobité třicátnice Bridget Jonesové údajně i zvažovala, že účast na festivalu zruší. Přesto se nakonec před hotelem Thermal objevila k neskrývané radosti fanoušků i prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Na incident upozorňovalo jen to, že namísto návrhářské kreace měla na sobě rodačka z Texasu, která ve Varech doprovází svůj nový film Miss Potter, jen rifle a top.

Americká herečka Renée Zellwegerová během slavnostního zahájení 42. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech.Na téma ztracených kufrů si nakonec i zažertovala na pódiu během zahajovacího ceremoniálu. Její zásoba standardních českých frází jako "Děkuji", "Prosím" a "Dobrý den" se po této zkušenosti rozšířila i o "Kde je můj kufr?".

Zellwegerová znala Pojara
Organizátoři festivalu tak nakonec o svou největší hvězdu nepřišli a nezhroutil se jim harmonogram celého slavnostního zahájení, během něhož herečka předala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu nestorovi české animace Břetislavu Pojarovi, jehož dílo představí na festivalu rozsáhlá retrospektiva. Herečka si nechala  z Prahy poslat do Ameriky výběr Pojarových filmů a jeho filmařské umění ocenila dlouhým poučeným proslovem. Zaplněný sál Thermalu pak ovacemi ve stoje.  "Pojarova schopnost očarovat diváka nezná mezí - přitom není zaměřená jen na jednu kulturu či jeden jazyk," řekla herečka. Jeho dílo označila za výjimečné a nenapodobitelné a dodala, že je budou milovat celé generace diváku a inspirovat se jím.

Po krátkém sestřihu Pojarových filmů, oficiálně odstartoval 42. ročník karlovarského festivalu projekcí filmu Delirious režiséra Toma DiCilla, jenž svůj snímek v hlavních rolích s Michaelem Pittem a Stevem Buscemim představil osobně. 

Dá se předpokládat, že díky bezchybné festivalové péči i servisu hotelu Pupp, kde je Renée Zellwegerová ubytovaná a který pro ni nachystal překvapení, se hollywoodská hvězda z nepříjemné zkušenosti brzy vzpamatuje. Účast na sobotní předpremiérové projekci životopisného filmu Miss Potter, v němž ztvárnila nezávislou excentrickou spisovatelku knih pro děti Beatrix Potter, by si tak mohla užít ve větší pohodě.

Leskymo nahradily blyštivé třásně, nostalgie zůstala
Zatímco loňský ročník se lehce zhýrale povaloval v excentricky růžovém leskymu evokujícím estetiku 70. let, letos se karlovarský festival nese ve hvězdném a dostatečně blyštivém kabaretním stylu se třpytivými třásněmi a krásnými ženami s rafinovanými účesy a stříbrnými fraky ála Marlene Dietrich.

Podobu zahajovacího ceremoniálů měla už tradičně na starosti bratři Cabanové. Autorská dvojice vyšla při koncepci zahájení z plakátu a celkového designu festivalu, které má "na svědomí" Studio Najbrt. Čtyřicátá léta se v něm potkala s léty 60tými, jejichž vliv je patrný ve westernovém stylu písma na plakátu i na průčelí Thermalu. Další inspirací byla diskotéková sedmdesátá, na něž odkazují stroboskopické koule různě rozmístěné po prostorách Thermalu. 

Festival má oproti loňským létům dvě novinky. Jednak je to zbrusu nová sekce Otevřené oči, která představí to nejlepší a vizuálně nejzajímavější z festivalu v Cannes, jednak je to nová podoba znělky. Oproti minulým letům se znělka, jenž běží před každou festivalovou projekcí, zásadně proměnila. Krátké hrané scénky vystřídal univerzálnější jingle. Podle Jiřího Bartošky byl čas na změnu a navíc je jingle i univerzálnější a není vyloučeno, že ho budou slýchat i návštěvníci příštího ročníku. Autorem hudby je Jan P. Muchow, režisérem Mikuláš Macháček.  

Autoři:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...