Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Karlovy Vary začínají vřít

Kultura

  9:38
KARLOVY VARY (od zpravodajky LN na mezinárodním filmovém festivalu) - Dnes večer odstartuje 42. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Slavnostní zahájení ozdobí hollywoodská hvězda Renée Zellwegerová. Seznam hostů přehlídky se stále rozrůstá, včera na něj přibyla herečka Cybill Shepherdová a režisér Peter Bogdanovich.

Na startu. Karlovy Vary po roce opět patří filmu. Hotel Thermal je již náležitě vyzdoben. foto: ČTK

Od včerejšího rána už se ve festivalových pokladnách prodávají vstupenky, počítačová síť prošla první zatěžkávací zkouškou, exteriér i interiér hotelu Thermal je náležitě vyzdoben, krabice s filmy jsou už v Karlových Varech (nebo alespoň na cestě), účast významných hostů je potvrzená a na seznamech se objevují další slavná jména.

Pojďte, Renée, budeme si hrát
Pozvání na slavnostní zahájení přijala herečka Renée Zellwegerová. Držitelka Oscara a představitelka populární Bridget Jonesové předá večer Křišťálový glóbus za dlouhodobý přínos kinematografii klasikovi animovaného filmu Břetislavu Pojarovi.
 
Herečka si prostřednictvím svých agentů vyžádala informace o oceněném režisérovi a obdržela DVD s několika Pojarovými filmy, včetně slavné medvědí série Pojďte, pane, budeme si hrát. Břetislav Pojar chtěl být také dobře připraven a dopředu si zašel na snímek Miss Potter, který bude Zellwegerová na karlovarském festivalu představovat.

Mezi hosty slavnostního večera bude i americký nezávislý filmař Tom DiCillio. Ve Varech je prakticky jako doma, promítaly se tu všechny jeho filmy. DiCillio uvede ten poslední, nazvaný Delirious, který přehlídku zahájí.

Filmový maraton, během nějž bude promítnuto na dvě stě dvacet filmů, z toho devět ve světové a třicet osm v mezinárodní premiéře, vyvrcholí 7. července předáváním cen. O tom, kdo si je z Karlových Varů odveze, rozhodnou poroty -té hlavní předsedá Peter Bart, šéfredaktor prestižního listu Variety. Jisté je zatím jen to, že si pro Křišťálový glóbus za přínos světovému filmu přijede herec, režisér a producent Danny DeVito. Maličkého, ale nepřehlédnutelného herce si můžeme pamatovat z filmů Přelet nad kukaččím hnízdem nebo Honba za diamantem. Krom toho, že převezme cenu, také uvede závěrečný snímek Hezké sny, v němž si zahrál specialistu na lucidní snění. Doprovodí ho režisér filmu Jake Paltrow.

Pozdrav z Nového Hollywoodu
Zatím nejčerstvější potvrzená jména jsou spojená s kolekcí filmů Nový Hollywood, která se věnuje americké kinematografii sedmdesátých let, z níž vzešli tvůrci jako Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese nebo Peter Bogdanovich.

Právě posledně jmenovaný režisér zavítá do Karlových Varů, aby tu uvedl svůj slavný film Poslední filmové představení. Nebude na to sám, doprovodí ho herečka Cybill Shepherdová, kolegyně Bruce Willise ze seriálu Měsíční svit, a herec Timothy Bottoms. Ve stejné sekci představí režisér Monte Hellman svou existenciální road movie Dvouproudá asfaltka. S filmem Hala Ashbyho Harold a Maude zase přijede představitel jedné z titulních rolí Bud Cort. Mládí a krásu budou mezi karlovarskými hosty reprezentovat dvě nadějné herečky. Z Británie přijede Romola Garaiová, aby uvedla novinku Francoise Ozona Angel, z Kanady se do Varů chystá Ellen Pageová - ta uvede snímek svého krajana Bruce McDonalda nazvaný Tracey: Fragmenty.



Další podrobnosti o 42. ročníku
Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary
si přečtěte v dnešním vydání deníku

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...