Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Poslepu na cestě

Kultura

  17:14
Jako slepec oťukávající novou krajinu hůlkou jsem si připadal, když jsem do Varů přijel poprvé v útlém věku necelých osmnácti jar. Odevšad se na mě valila kvanta filmů, já se jich snažil odkoukat co nejvíc, ale neměl jsem vodítko, podle kterého si vybírat: většina titulů i jmen autorů pro mě byla velkou neznámou.

Nejsem tvůj přítel, soutěžní film 44. MFF Karlovy Vary foto: KVIFF

Rodinným stříbrem každého soutěžního festivalu je z definice jeho hlavní soutěž. Projíždím čtrnáctku snímků té letošní karlovarské - a až na pár vzdálených ozvěn se mnou opět skoro žádná jména nerezonují. Nestydím se to přiznat: narozdíl od sázení na jistotu v podobě prověřených jmen, jaké praktikují třeba v Cannes, kam se někteří režiséři vracejí do soutěže jako k mamince na bábovku, Vary rády loví v neznámých vodách. A já se díky tomu můžu zase cítit na festivalových osmnáct!

Je to situace, ve které se nedá prohrát. Tam, kde se orientuju, se nemůžu netěšit. Maďar György Pálfi mi zamotal hlavu svým debutem Škyt a dočista mi ji urval velmi, hm, masitou freskou Taxidermia; teď se vrací s improvizační lahůdkou Nejsem tvůj přítel. Polák Robert Gliński se se Sviňkami do duší adolescentů žijících v neutěšených sociálních podmínkách doufejme ponoří stejně hluboko a bezútěšně jako v Ahoj, Terezko. Němec Andreas Dresen mě loni nadchl Sedmým nebem,takže se už těším na tragikomedii Whisky s vodkou.

A na nepovědomou půdu se nemusím těšit o nic míň. Slovenský Pokoj v duši předchází tak dobrá pověst, až se bojím, že ten film samotný mým očekáváním ani nemůže dostát. A k takové mexické Černé ovci jsem si zatím jen přečetl synopsi a už ji mám dopředu rád...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...