Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ve Francii se kvůli koronaviru ruší festivaly, přehlídka v Cannes má být netradiční

Kultura

  19:49
Paříž - Mezinárodní filmový festival v Cannes se letos kvůli šíření koronaviru neuskuteční v podobě, na jakou jsou lidé zvyklí. Podle agentury Reuters to v úterý oznámili organizátoři, kteří již 19. března festival na neurčito odložili. Původně se měla prestižní filmová přehlídka konat od 12. do 23. května. Pořadatelé v úterý zrušili i řadu dalších letních festivalů včetně toho divadelního v Avignonu.
Červený koberec na festivalu v Cannes

Červený koberec na festivalu v Cannes foto: Reuters

„Po projevu francouzského prezidenta z pondělí 13. dubna jsme uznali, že původně zvažovaný odklad 73. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Cannes na konec června či začátek července není možný,“ uvedli v prohlášení pořadatelé. Filmovou přehlídku není podle nich letos možné uspořádat „v její původní podobě“.

Festival ale chtějí organizátoři přesto v nějaké formě uskutečnit. Nyní podle prohlášení zkoumají různé možnosti.

Máme šanci změnit náboženského fanatika? Režiséři Jean-Pierre a Luc Dardenneové bodovali v Cannes

Prezident Emmanuel Macron v pondělí v projevu řekl, že se karanténní opatření přijatá v polovině března prodlouží do 11. května. Akce s větším počtem lidí nebude podle šéfa Elysejského paláce ale ve Francii možné pořádat nejméně do poloviny července.

Od svého založení v roce 1946 byl festival v Cannes zrušen pouze jednou, a to kvůli studentským bouřím v roce 1968.

Zrušení letošních ročníků oznámila po Macronově projevu už i řada dalších letních festivalů. Konat se letos nebude prestižní divadelní festival v jihofrancouzském Avignonu, který ročně přiláká až 700 000 návštěvníků. Zrušený je také jeden z největších francouzských festivalů rockové hudby Eurockéennes ve východofrancouzském Belfortu a konat se nebude ani hudební festival Francofolies v La Rochelle na západě země, na kterém se loni sešlo 150.000 lidí.

Organizátoři zrušili i letošní ročníky hudebního festivalu Main Square v Arrasu či multižánrové přehlídky Nuits de Fourvi?re v Lyonu, který loni přilákal téměř 200 000 návštěvníků.

Ve Francii se již koronavirem SARS-CoV-2 nakazilo přes 103 000 lidí. Přes 15 500 jich nemoci covid-19 podlehlo.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...