Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ve Zlíně začíná filmový festival pro děti a mládež, jarní část je on-line

Zlínská výstava klapek foto: ČTK

ZLÍN - Ve Zlíně v pátek začíná filmový festival pro děti a mládež. Letošní 61. ročník je kvůli pandemii koronaviru rozdělený na dvě části. Jarní část v tradičním termínu festivalu nabídne programy on-line, potrvá do 1. června.
  13:00

V září se uskuteční druhá část, která by podle pořadatelů měla mít již klasickou podobu, tedy s diváky v kinech a řadou doprovodných akcí. Tématem obou částí je Literatura ve filmu.

Zlínská výstava klapek
Zlínská výstava klapek

Pro jarní část Zlín Film Festivalu připravili pořadatelé on-line projekce filmů, besedy a rozhovory. Dnešní dopolední zahajovací pořad připomene 85 let od založení zlínských filmových ateliérů. V sídle festivalu v areálu filmových ateliérů vzniklo studio pro pořady vysílané v reálném čase. Na programu jsou také workshopy a program pro profesionály, virtuální prohlídka festivalových zón. Nebude chybět autokino, uskuteční se tři projekce na parkovišti u zlínské zoologické zahrady.

Součástí festivalu jsou také výstavy umělecky ztvárněných filmových klapek a díla dětí se zrakovým postižením. K vidění jsou od čtvrtka ve zlínském obchodním centru Zlaté jablko. Na náměstí Míru vznikla virtuální galerie.

Zlín Film Festival je nejstarší a největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Loňský 60. ročník se musel kvůli pandemii přesunout z jara na září.

Autor:
Témata: Film, Kultura