Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Vědomostní soutěž naruby. Slavná Jeopardy! se dočkala více než 8 tisíc epizod a 40 let měla stejného moderátora

Alex Trebek a soutěž Jeopardy!. foto: Syndicate

LOS ANGELES - Ve věku 80 let zemřel v neděli 8. listopadu americký moderátor Alex Trebek. Ten téměř čtyřicet let uváděl nejúspěšnější americkou vědomostní soutěž Jeopardy!. Na licenci této soutěže byla postavená česká verze Riskuj!.
  17:00

Ve vědomostních soutěžích jako jsou české AZ Kvíz (1997-) Riskuj! (1994-2006) nebo Chcete být milionářem? (2000-2005, pak 2016-2017) soutěžící běžně odpovídají na přesně dané otázky, aby dokázali své znalosti či schopnost tipovat. Co kdyby to ale bylo naopak a soutěžící musel na odpověď vymyslet správnou otázku? Právě s tímto formátem přišla už v roce 1964 soutěž Jeopardy! (česky Ohrožení!).

Vždy tři soutěžící standardně vybírají z mnoha kategorií, ale místo otázky jsou jim naservírovány odpovědi, definice a popisky (v soutěži se pro to souhrnně používá výraz clue, česky nápověda). Úkolem soutěžícího je pak k tomu správně naformulovat otázku. Proto soutěžící vždy odpovídají stylem „what is...?“ (Co je...?) a doplní správný pojem. Pokud je jeho otázka příliš obecná, má soutěžící zpravidla dovoleno ji upřesnit. 

Jeopardy! byla vždy populární, ale zlom nastal právě po startu energického moderátora Alexe Trebeka, jenž původně pracovala v televizi NBC jako zprávař. Ten Jeopardy! uváděl od roku 1984 až do letošního roku. Nové díly natáčel i přes fakt, že mu lékaři počátkem loňského roku diagnostikovali rakovinu slinivky břišní v posledním stádiu. Trebek soutěží Jeopardy! žil. Podle svých vlastních slov se rád sledoval a když zrovna mohl, nenechal si v televizi utéct jediný díl.

I Trebek byl ale jen člověkem. „Je mi jasné, že občas zním jako zklamaný otec,“ prohlásil v roce 2018 v rozhovoru pro magazín New Yorker. „Třeba přemýšlím, jak je možné, že člověk přede mnou neví úplně zjevnou věc. Vždyť to není raketová věda!“ dodal s humorem. 

O úspěchu soutěže vypovídá i fakt, že od svého spuštění vyhrála 39 televizních cen Daytime Emmy, více než kterákoliv jiná soutěžní show. Za šedesát let svého vysílání má na kontě více než osm tisíc dílů. 

Z Jeopardy! přímo vycházela česká soutěž Riskuj! vysílaná mezi roky 2000 až 2006. Televize Nova, jež soutěž vysílala, nicméně vsadila na osvědčený formát otázek a odpovědí a licenci si pozměnila. Z Jeopardy! zůstala herní tabule, tři soutěžící a možnost vsázet vydělané peníze (odtud i název Riskuj!). 

Standardní soutěžní plán Jeopardy! je téměř stejný jako plán v české soutěži Riskuj!. Nahoře jsou napsané kategorie a pod nimi finančně ohodnocené nápovědy. Čím větší finanční částka, tím těžší nápověda.

Velmi slavná je i znělka pořadu, která vzešla z pera skladatele a moderátora Merva Griffina. Ten ji původně zamýšlel jako ukolébavku pro svého syna. Údajně mu trvalo jen třicet sekund, než dal skladbu dohromady.

Oddaní fanoušci na webu vytvořili stránku J! Archive, jenž uchovává odpovědi i otázky ze seriálu. V současné době obsahuje víc než 406 tisíc různých pojmů. 

Nejhorší skóre v soutěži se za celých téměř šedesát let měla v roce 2015 jistá Stephanie Hullová. Podařilo se ji dostat 6800 dolarů do mínusu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!