Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Velmi třaskavá mise

Kultura

  11:02
PRAHA - Dali jsme vám do hlavy třaskavinu... Už první replika snímku Mission: Impossible III jasně naznačí, že třetí dobrodružství agenta Ethana Hunta bude ještě explozivnější než ta předešlá.

Záběr ze snímku Mission: Impossible III.

Před deseti lety se Tom Cruise coby agent Hunt proháněl po Karlově mostě, z dnešního pohledu je to pravěk akčního žánru. O čtyři roky později vzal jeho misi do rukou režisér John Woo, který akční podívanou zkultivoval, zestetizoval a „povýšil“ na „balet mezi detonacemi a holubicemi“.


Debutující režisér J. J. Abrams, který sbíral zkušenosti hlavně na televizních seriálech Ztraceni a Alias, si od svých předchůdců vzal k srdci hlavně dynamiku akčních scén a na ní postavil třetí Mission: Impossible. Budiž. Agent Hunt nikdy neměl nadhled Jamese Bonda a jeho snahy o záchranu světa se vyznačovaly jistou nepřehlédnutelnou sveřepostí. Jinak tomu není ani tentokrát.

Agent Hunt se stáhl do ústraní, věnuje se pouze výcviku mladších kolegů, do akcí už se nepouští. Má k tomu dobrý důvod: právě se zasnoubil se zdravotní sestřičkou (Michelle Monaghanová) a chce se usadit. Stačí ale jeden telefonát a tajná zpráva, která se „za pět vteřin sama zničí“, a Hunt už v plné zbroji a s trojicí kolegů za zády dobývá opuštěnou fabriku kdesi za Berlínem, aby zachránil unesenou agentku, kterou sám vycvičil a do akce doporučil.