Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Clarinet Factory se stali pokusnými králíky

Kultura

  15:27
Už tento pátek 31. března pokřtí v pražském Jazz Docku mezinárodně proslulý soubor Clarinet Factory nové album Meadows, vydané u belgického vydavatelství homerecords.be, distribuované v Česku Supraphonem. Ke skladbě Hikari natočila Clarinet Factory videoklip.

Clarinet Factory foto: Martin Straka

„S nápadem natočit 360° klip přišel Jindřich Trapl z XLABu, s nímž již 15 let pracujeme na vizualizacích našich koncertů. No a jelikož jsme se právě chystali s VerTeDance a představením Korekce do velmi fotogenického Japonska, volba padla na Hikari, píseň Japonskem a japonštinou inspirovanou,“ vysvětluje kapelník Jindřich Pavliš.

A dodává: „Stali jsme se vlastně pokusnými králíky XLABu, jelikož jsme sbírali úplně první materiály a učili se, co kamera a 360° video vlastně umí a neumí. Vznikla jakási iluze rozšířené reality, tedy to, co si představujeme, že nás brzy čeká, až si všichni pořídíme ty ‚obyčejné brýle‘, co nám budou realitu doplňovat o užitečné informace, nebo třeba jen o zábavu tak, jak jsme to zkusili my v podobě létajících 3D objektů.“

Inspirace Japonskem ale není zdaleka jediná, která je na albu patrná. Clarinet Factory například využila folklorní prvky ve spolupráci se souborem Grunik a hráčkou na tzv. koncovku Annou Ficelovou, či tzv. field recordings, které má pro změnu na svědomí Joe Acheson z britských Hidden Orchestra. Hostem skupiny je i jazzový bubeník Dano Šoltis z Vertigo Quintetu, jenž dodává vybraným skladbám osobitou dynamiku.

Páteční koncert v Jazz Docku bude prvním samostatným pražským vystoupením Clarinet Factory po více než dvou letech. Jako host vystoupí bubeník Dan Šoltis a kmotrem alba se stane Jan P. Muchow, který byl pro Clarinet Factory při nahrávání Meadows jakýmsi poradcem a konzultantem.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...