Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Vláda bude podporovat filmy, dá půl miliardy korun

Kultura

  14:22
PRAHA - Vláda jednomyslně souhlasila s programem podpory filmového průmyslu, který předložilo ministerstvo kultury. Uvedl to premiér Jan Fischer a tím, že program bude naplno spuštěn ve chvíli, kdy bude jisté, že není v rozporu s evropskými pravidly o státní podpoře podnikání.
Ilustrační foto

Ilustrační foto foto: Royaltyfree Filmreel

Ministerstvo kultury se snaží zastavit propad filmové produkce v České republice, který se projevil v souvislosti se zavedením podobných podpůrných opatření v okolních zemích. Fischer dodal, že podpora nezatíží státní rozpočet, neboť se bude týkat kapitoly ministerstva kultury v rozsahu asi půl miliardy korun. Ministerstvo kultury navrhlo, aby po splnění všech podmínek programu byli investoři oprávněni požádat o vrácení až 20 procent některých utracených nákladů, které zaplatili. "Cílem je motivovat zahraniční i domácí filmové produkce k investicím na území ČR.

Je tu technika i technologie
Toto opatření má zajistit zakázky firmám v souvisejících službách i ve výrobě, zaměstnat kvalifikované odborníky a vytvořit krátkodobá pracovní místa," uvedla vedoucí tiskového oddělení ministerstva kultury Viktorie Plívová.  Přitom Česko disponuje množstvím profesionálů, kteří jsou bez práce a odjíždějí pracovat do zahraničí. Fungují tu studia, laboratoře, je tu technika i technologie.

Podle České filmové komory není zavedení institutu investičních pobídek nesystémové nebo diskriminační. "Jeho nezavedením je naopak diskriminována ČR ve srovnání s ostatními evropskými ekonomikami, ve kterých tento systém funguje. Zavedení stimulů je plně v souladu s pravidly Evropské unie," uvedla ČFK filmová komora ve stanovisku.

Maďarsko vrací čtvrtinu
Podpůrná opatření filmového průmyslu existují téměř ve všech členských státech Evropské unie s filmovou tradicí. Počet zahraničních filmů natáčených v ČR se rapidně snižuje. Mezi roky 2003 a 2008 činil pokles 86 procent. V Maďarsku, které odlákalo českému filmovému průmyslu nejvíc zakázek, byl pobídkový systém zaveden v roce 2004. Celkový obrat filmové produkce v Česku klesl v těchto letech o polovinu - ze sedmi miliard na 3,5 miliardy korun. V pobídkách pro zahraniční filmaře jsou nejvíce velkorysí Irové, kteří zahraničním štábům vracejí až 28 procent nákladů. Maďarsko
vrací čtvrtinu, podobně jako třeba Velká Británie. Následuje Malta s 22 procenty, Německo a Francie s 20 procenty.

V problematice se shodují i nejvlivnější politické strany. Topolánek i Jandák se začátkem července v Otázkách Václava Moravce shodli na tom, že je nutno krizi filmového průmyslu řešit. Natáčení v České republice neznamená jen příjmy pro filmové profesionály a ateliéry, ale i podporu všech přímo navázaných profesí a odvětví. Nepřímo pak i podporu zvýšení spotřeby, neboť výdaje filmových produkcí zvyšují příjmy dopravců, hoteliérů, telekomunikačních společností, provozovatelů restaurací či tlumočnických služeb.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...