Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Natáčení Hvězdných válek české ministerstvo financí nepodpoří

Kultura

  14:13aktualizováno  20:02
PRAHA - Americký producent a režisér George Lucas by v České republice rád natočil novou verzi Hvězdných válek, a to v podobě hraného televizního seriálu. Záleží však na českých politicích, řekl Lucas. Podle něj by země měla zavést takzvané pobídky, za nimiž filmařské štáby odcházejí z ČR do jiných zemí.

George Lucas na Scream Awards 2008 foto: Thomas Conner

"Našli jsme tady spoustu talentů a pokaždé s radostí přijíždíme znovu. Ale česká vláda si nevšimla, že od té doby se svět změnil. Navíc teď finanční krize zasáhla filmový průmysl možná více než jiná odvětví, proto i my logicky hledáme výhodnější podmínky, a ty už dnes nabízí spousta zemí v Evropě," uvedl Lucas v rozhovoru pro MF Dnes.

Star Wars Episode IV: A New Hope (trailer prvního, resp. třetího dílu Hvězdných válek z roku 1977)

Podle Lucase jsou v různých zemích různé systémy úlev a filmaři vesměs dostávají zpět deset až 20 procent částky, kterou v dané zemi utratí. V této oblasti je podle režiséra největším konkurentem Česka Maďarsko.

V polovině dubna začal hollywoodský tým natáčet v letňanských ateliérech americký válečný velkofilm Red Tails. Výkonným producentem je pětašedesátiletý Lucas, který právě talentované lidi ve filmových profesích uvedl jako důvod, proč se film natáčí v Česku. V této souvislosti ocenil i "přijatelnou cenu za vysokou kvalitu".

Vaši politici pro to nemají cit
Čeští politici by podle Lucase ale neměli zapomínat, že filmaři nechávají v zemi natáčení až 70 procent svého rozpočtu. Pokud by tedy zavedli pobídky, je rozhodnutý točit televizní Hvězdné války v ČR. "Bohužel vaši politici pro to nemají cit nebo neumějí pochopit, že trvalý přísun práce pomáhá udržet a dále rozvíjet národní filmové bohatství i nadání mladých," zdůraznil režisér. Doplnil, že pokud by seriál Hvězdné války natáčel v Česku, zaměstnal by 200 lidí přímo, dalších 500  nepřímo, a to minimálně na čtyři roky, v případě úspěchu až na sedm let.

Star Wars Episode III: Revenge of the Sith (trailer třetího - nejmladšího - dílu Hvězdných válek)



Daňové úlevy nebudou

Ministerstvo financí nechystá daňové pobídky, jimiž by vyšlo vstříc zahraničním filmovým štábům, hodlajícím natáčet a tedy část svých nákladů utratit v České republice. "Úkolem ministerstva je prosazovat rovná pravidla pro všechny a nekomplikovat daňový systém speciálními výjimkami. Považujeme taková zvláštní zvýhodnění za nesystémová," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Natáčení v České republice neznamená jen příjmy pro filmové profesionály a ateliéry, ale i podporu všech přímo navázaných profesí a odvětví. Nepřímo pak i podporu zvýšení spotřeby, neboť výdaje filmových produkcí zvyšují příjmy dopravců, hoteliérů, telekomunikačních společností, provozovatelů restaurací či tlumočnických služeb. Objem výdajů při natáčení jednoho filmu může podle stanoviska komory tvořit i přes miliardu korun.

"Výsledkem zavedení systému může být oživení konkurenceschopnosti českého filmového průmyslu, zvýšení zaměstnanosti v odborných profesích, rozvoj regionálního malého a středního podnikání, obnova kulturního dědictví, znalostní ekonomika nepoškozující životní prostředí a v neposlední řadě i rozvoj kulturní turistiky," sdělil mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...