Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vladimír Franz Praze představí Caprichos 009 i Údolí suchých kostí

Kultura

  15:01
PRAHA - Vladimír Franz, přední český hudební skladatel a malíř, slaví letos padesáté narozeniny. Ve středu 7. října se v Praze uskuteční vernisáž jeho výstavy Caprichos 009 a také premiéra oratoria Údolí suchých kostí.

Vladimír Franz foto: Alžběta Jungrová Lidové noviny

Rozsáhlá výstava nese název Caprichos 009 čili rozmarně. Rozmarně a groteskně pojmenoval Vladimír Franz nejen výstavu, ale i věci a jevy ve společnosti, které považujeme za obecně platné, které nás obklopují a k nimž jsme mnohdy nevšímaví.

Vizitka: Vladimír Franz

Prof. Dr. Vladimír Franz, přední český hudební skladatel a malíř, autor scénické hudby a od počátku 90. let vůdčí osobnost nově se utvářející podoby českého postmoderního dramatu. Již Během svých studií na Právnické fakultě UK studoval soukromě malbu u Karla Součka a Andreje Bělocvětova, skladbu u Miroslava Raichla a Vladimíra Sommera, dějiny umění u Jaromíra Homolky a dějiny hudby u Jaromíra Kincla. V letech 1981 - 1984 byl spoluzakladatelem, scénografem, výtvarníkem a skladatelem autorského divadla Kytka. V současné době působí jako pedagog Divadelní a Filmové fakulty AMU. Jako pedagog působil i na brněnské FAVU. Je šestinásobným držitelem ceny Alfréda Radoka a Ceny Divadelních novin.

Caprichos 009

Vladimír Franz: Jasná zpráva (2004)

Nejprve v rámci MFF Karlovy Vary a od 7. října také v pražském Nostickém paláci (Ministerstvo kultury) lze vidět nevšední, šokující, provokující velkoformátová plátna (až 2 x 3 metry) ze sociálně-kritického cyklu. Hledání vlastní identity ve zkažené společnosti, to jsou palčivá témata převážné části děl, o čemž vypovídají už i samotné názvy obrazů - Jasná zpráva, Srpen super nebo třeba Ježíš na mazlení.

Angažovanost, nelhostejnost k tomu, co vadí a co se příčí je dominantní. Od hořkého povzdechu nad celými stády zvířat přejetých na silnici (Nokturna) po vysloveně politické agitky (Radar). Vladimír Franz komentuje kýče, ironizuje, satirizuje a přitom vlastně křičí a řve. Nesmiřuje se.

Naproti tomu je cyklus akvarelů klidnou i rozvernou barevnou kompozicí vyjadřující nálady, pocity a zážitky z cest, vyjadřující střet člověka s přírodou. Vznikají úplně stejně jako rodinné fotografie z dovolené či výletu. Ona reportážnost je všudypřítomná. Poslední sál je věnován rané tvorbě umělce, kde jsou k vidění úžasné perokresby měst z ptačí perspektivy. Tyto obrazy vystavuje autor veřejně vůbec poprvé.

Autoři:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...