Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Do nového světa! Výstava přiblíží setkání skladatele Antonína Dvořáka nejen s indiány

Vojtěch Poláček nový ředitel Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami | foto: Jakub Šmakal

Premium Rozhovor
Přitažlivým muzeem 21. století se chce stát pod vedením nového ředitele Vojtěcha Poláčka Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami. Kouzelný zámeček obklopený anglickým parkem bude od 21. dubna lákat návštěvníky na novou výstavu Do Nového světa!. Ta se věnuje cestám do Ameriky, jak je koncem 19. století podnikli dva kulturní velikáni - skladatel Antonín Dvořák a spisovatel Josef Václav Sládek. Jejich dobrodružnou výpravu i další novinky v Památníku popisuje jeho ředitel Vojtěch Poláček.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Zatímco Antonín Dvořák odjížděl do Spojených Států na pozvání coby vážený muž, aby zde pozvedl úroveň newyorské konzervatoře, Josef Václav Sládek se tam podíval soukromě coby mladý dobrodruh. Oba byli ale fascinováni Indiány, je to tak?
Je to přesně tak. Spojené státy se v druhé polovině 19. století dynamicky rozvíjely. Země se urbanizovala a industrializovala. Bohužel na to ovšem často dopláceli původní obyvatelé, kteří byli násilně přesidlováni do stále se zmenšujících rezervací. A právě mizení indiánských zvyků a marný boj s civilizací tehdejší romanticky laděné umělce k této kultuře přitahoval. Josef Václav Sládek o tom napsal hned několik básní, například Na hrobech indiánských (1870).

Antonína Dvořák se zase nechal inspirovat tradičními indiánskými zpěvy, ze kterých si vypůjčil tzv. bubínkový rytmus pro svůj Smyčcový kvintet Es dur. Oba umělci se pak detailně zabývali Písní o Hiavatě (1855) Henryho Wadswortha Longfellowa, která kombinuje inspirace z indiánského folklóru s formou starých básnických eposů severoevropského střihu. V Americe i v Evropě se toto dílo stalo dobovým bestsellerem. Josef Václav Sládek ho přeložil do češtiny. Antonín Dvořák zase vážně uvažoval, že na toto téma napíše operu. Z toho bohužel nakonec sešlo.

Indiáni jsou pro cesty Sládka a Dvořáka do Ameriky opravdu důležití. Portrét indiánské ženy jsme ostatně umístili i na plakát k naší výstavě. Jedná se o reprodukci fotografie, kterou obdržel Dvořák ve Spillville přímo od indiánů a kterou dodnes vlastní Dvořákova rodina.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se