Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Vondráčková v Eurosongu nezazpívá

Kultura

  16:08
PRAHA - Nedostatečná propagace, špatná organizace a systém hlasování v národním kole Eurovize. Tyto důvody uvedla zpěvačka Helena Vondráčková pro zrušení své účasti. Česká televize výhrady odmítá, náhradu hledat nebude.

Helena Vondráčková při vystoupení. foto: Jan ZátorskýLidové noviny

"Pravidla nejsou do současné doby zcela jasně a pevně stanovena a určena, což poškozuje celý projekt i jeho účastníky," uvedl jednatel agentury MM Praha a manžel zpěvačky Martin Michal. Podle něj jednání České televize vyvolává pochybnosti o regulérnosti celé soutěže a systému hlasování.

Účastníci národního kola Eurovize

O postup z národního kola písničkové soutěže Eurovision Song Contest usiluje po odstoupení Heleny Vondráčkové devět účastníků. Jsou mezi nimi rocková skupina Kabát, zpěvák Petr Kolář, tři finalisté SuperStar Vlastimil Horváth, Petr Bende a Sámer Issa, skupina Lili Marlen, romská hip-hopová skupina Gipsy.cz, zpěvačky Helena Zeťová a Markéta Poulíčková, která se skrývá pod zkratkou L.B.P.

Vondráčkové vadil systém hlasování
Česká televize, která příští týden v sobotu odvysílá národní kolo Eurovize, výhrady Vondráčkové odmítá. Podle ČT chtěla pravidla soutěže měnit právě zpěvačka a MM Praha. "Požadavky ze strany jejích spolupracovníků na změnu systému hlasování a utvoření odborné poroty nemohl tvůrčí tým projektu v jeho průběhu akceptovat," řekl mluvčí ČT Martin Krafl. Nikdo další problémy nedělal. Náhradníka za Vondráčkovou televize hledat nebude.

Televize podle Krafla stanovila omezení 20 hlasů na jednu SIM kartu v mobilním telefonu, a to po konzultaci s pořadatelem soutěže, Evropskou vysílací unií. Mluvčí podotkl, že systém hlasování a existence poroty jsou u každé ze zúčastněných zemí v soutěži odlišné a je na každém pořadateli soutěže, jaký způsob hlasování a výběru písně zvolí. ČT nesouhlasí ani s názorem, že by projektu nevěnovala dostatečnou publicitu.

Autor: