Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vrchol Tance Praha: Alias předvedou, co umí příroda

Kultura

  7:00
PRAHA - Vrcholem letošního festivalu Tanec Praha budou dvě vystoupení švýcarského souboru Alias v Hudebním divadle v Karlíně.

Alias: Sideways Rain foto: Jean-Yves Genoud

Početný taneční soubor Alias přiveze choreografii Sideways Rain, která je inspirována neobvyklými přírodními úkazy a vypráví o neustálém běhu života. Vystoupení jsou naplánována na 26. a 27. června.

Autorem choreografie Sideways Rain je Guilherme Botelho, slavný choreograf brazilského původu, zakladatel a dlouholetý umělecký šéf souboru Alias. Ten se do Prahy vrací po dlouhé době, v 90. letech právě na festivalu Tanec Praha zaujali diváky atraktivním tanečním divadlem.

Ovlivněn kresbami dětských pacientů

Guilherme Botelho se narodil v brazilském Sao Paulu. V mládí ho silně ovlivnily kresby dětských pacientů jeho matky psycholožky, stejně jako barevná krajina brazilského venkova. Ve 14 letech objevil tanec a o pět let později se stal členem baletního souboru v Grand Theatre v Ženevě. Po deseti letech se rozhodl vydat vlastní cestou, přesvědčen, že balet je elitářské umění pro hrstku vyvolených. S vidinou tance založeného na přímém kontaktu s publikem a intenzivní spolupráci mezi členy souboru založil skupinu Alias, pro kterou od té doby vytvořil na 20 choreografií, jež získaly věhlas po celém světě.

"Název v angličtině popisuje situaci, kdy déšť díky silnému větru nepadá shora dolů, ale ze strany. Přijde mi, že je to přesné jméno pro toto dílo," vysvětluje autor choreografie. Tanečníci se totiž v představení nikdy nezastaví a neustále se pohybují z jedné strany pódia na druhou, a vytvářejí tak nekončící tok řeky a života.

Představení nikdy není stejné

Předsedkyně pořádajícího sdružení Tanec Praha Yvona Kreuzmannová připomíná, že stejně jako řeka a její proud není ani představení Alias nikdy stejné.

"Má svá pravidla, od tanečníků vyžaduje extrémní pozornost a fyzickou připravenost, ale nám divákům otevírá obrovský prostor pro vlastní imaginaci, vlastní příběhy i emoce. Představení je čisté až 'grafické', je lahůdkou pro architekty či vizuální umělce, stejně jako pro nejširší publikum," říká Kreuzmannová.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...