Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Výběr filmových perel. Češi mají jednu z nejlepších verzí Netflixu na světě, uvádí britská studie

Z filmové adaptace Vykoupení z věznice Shawshank foto: Magic Box

Podle výsledku studie britské společnosti Uswitch, jež se zabývá monitoringem cen, má Česká republika z hlediska filmové nabídky vůbec tu nejlepší verzi Netflixu na celém světě. Uswitch vycházela z nabídky filmů, jenž je kvůli právům v každé regionální verzi Netflixu jiná, a jejich hodnocením na mezinárodním recenzním webu IMDB. Upozornil na to server Prague Reporter.
  5:00

Drama režiséra Franka Darabonta Vykoupení z věznice Shawshank (1994) je nejlépe hodnoceným filmem na české filmové databázi ČSFD i mezinárodní databázi IMDB. Přesto je ale snímek ozdobený hereckými výkony Tima Robbinse a Morgana Freemana nedostupný v některých verzích nejpopulárnější streamovací služby Netflix včetně té Americké. Český Netflix ho v titulkové verzi nabízí. 

Netflix
„Ambasadorkou“ projektu je Bisha K Aliová, scenáristka úspěšného seriálu...

Společnost Uswitch zkombinovala údaje o dostupnosti nejoblíbenějších snímků z jednotlivých zemích, jejich kritické hodnocení a počet filmových cen. Každé zemi pak přiřadila skóre od 0 do 100 bodů. Na absolutní hodnocení dosáhla jen Česká republika. V závěsu je Japonsko (97,99), Jižní Korea (94,33), Maďarsko (93,07) a Německo (90,77). 

Nutno říct, že Česko se neprobojovalo do žebříčku zemí s nejlepší nabídkou seriálů na Netflixu. V české verzi chybí například oblíbený dramatický seriál Chirurgové (Grey´s Anatomy), jenž je v některých jiných zemí běžně dostupný. 

V celkovém hodnocení kvality nabídky Netflixu, kterou společnost Uswitch vypočítávala na základě nabídky filmů i seriálů dohromady, skončila Česká republika na druhém místě za Japonskem. 

Nutno však podotknout, že nabídka Netflixu se neustále mění. Některé filmy a seriály z ní mizí, aby obrazně řečeno, přenechaly místo horkým novinkám i dílům s nově získanou vysílací licencí. Měnit se bude i skóre na recenzním webu IMDB, ze kterého Uswitch čerpá data. Zanedlouho už může být celá situace okolo českého „prvenství“ jiná. 

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!