Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Výstava Běly Kolářové: fotografie bez aparátu

Kultura

  17:10
PRAHA - Na tři desítky fotografických experimentů Běly Kolářové budou vystaveny v pražské Fotograf Gallery. Ucelenou a některými položkami objevnou soukromou sbírku raných děl originální umělkyně představí výstava s názvem Otisk, stopa, linie.

Z fotografií Běly Kolářové foto: Běla Kolářová - fotografgallery.cz

Životní partnerka básníka a výtvarníka Jiřího Koláře patří mezi nejoriginálnější české umělkyně 20. století. Spojuje se s ní i pojem ženského umění. Podle kurátorky Marie Klimešová jsou práce Kolářové příkladem neokázalého, ale velmi přesně promyšleného napětí ženského a mužského rodu.

Běla Kolářová odložila fotografický aparát a začala pracovat s takzvaným umělým negativem

Kolářová se zabývala nejrůznějšími výtvarnými technikami a postupy. Všímala si všedních předmětů, vytvářela nejrůznější druhy koláží a materiálové asambláže. Výstava ve Fotograf Gallery přibližuje především rané období z 60. let minulého století, kdy odložila fotografický aparát a začala pracovat s takzvaným umělým negativem. Tvořila přímo s fotografickým papírem, či otiskovala předměty do parafinu rozetřeného na celuloidové destičce.

Kolářová se narodila v roce 1923 v Terezíně, zemřela předloni v Praze. S Jiřím Kolářem se seznámila v polovině 40. let, dlouhá léta spolu spolupracovali a vytvářeli i společná díla. Od poloviny 50. let se Kolářová zabývala fotografií, zaujala ji městská periferie a poetika podobná Skupině 42. Zavrhla fotografii zobrazující a s tímto médiem experimentovala.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.