Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Vyvážená krása hlučných melodií

Kultura

  10:11
PRAHA - Japonská kapela Mono označuje svou hudbu za spojení hluku a melancholické melodičnosti. Tuto neděli 26. listopadu se vrací do Prahy, tentokrát do sálu Paláce Akropolis. Hovoří kytarista Takaakira „Taka“ Goto.„Taka“ Goto.

Mono. foto: http://www.13t.org/public/muzike/imagenes/Reprofoto

LN Jaké vlivy se vlastně setkávají ve zvuku kapely Mono?
Chtěl jsem vytvořit nejvášnivější hudbu, již lze na kytaru zahrát. Nezajímala mě příliš technická dokonalost, ale spíš jednoduchá, hlučná, dokonale vyvážená krása hluku a melancholické melodie.

LN Vaše skladby připomínají hudbu k filmům - jak důležitým vzorem vám byli filmoví skladatelé?
Víc nás zajímají samotné filmy než skladatelé filmové hudby. Na začátku natáčení naší desky vždy vznikne scénář v komiksové podobě připomínající zápletku z knihy nebo z filmu. Některé obrázky s filmovými scénami se dostaly i na obaly našich desek. Setkání s výjimečnými knihami a filmy nám pomohlo najít nový smysl života. Podobnou zkušenost chceme přinést posluchačům naší hudbou.

LN Mono je výlučně instrumentální kapela. Přemýšleli jste někdy o tom, že by, třeba jen na desce, zazněl zpěv?
Vlastně ani ne. Před měsícem jsme natáčeli EP, kde čte výborná italská zpěvačka Giovanna z kapel Uzeda a Bellini svoji vlastní báseň, ale nezpívá. Pomohla nám tak vyjádřit téma písničky, jímž je žít dnešek připomínáním si minulosti. Zajímalo by mě napsat skladbu s harmonií pro pěvecký sbor, ale v současnosti nic takového neplánuju. Není ale vyloučené, že vznikne, jestliže bude potřeba na naše další album.

LN Na webových stránkách i obalu jednoho z alb je skládanka origami. Je spojitost mezi tímto japonským uměním a hravostí vaší hudby?
Papírový jeřáb je mírový symbol, celý příběh najdete na internetových stránkách http://www.sadako.org/sadakostory.htm. Od počátků kapely jsme byli na cestách po nejrůznějších místech v mnoha zemích nejrůznějších jazyků a kultur. Přemýšleli jsme, co můžeme dělat v tak křehké a nebezpečné situaci, v jaké je dnešní svět. Máme za to, že se to dá nejlépe sdělit naší hudbou. Japonsko jako první zažilo atomovou bombu. Chceme důrazně říct, že se taková tragédie nikdy nesmí opakovat.

LN Odtud je tedy specificky japonský prvek ve vaší hudbě?
Sám jsem v Hirošimě kdysi žil. Atomovou válku a její tragédii jsem nosil jako kamínek v srdci, stín, s kterým jsem nevěděl co si počít. Od té doby, co s Mono jezdíme po světě, je pro mě naše hudba způsobem, jak sdílet naše pocity a myšlenky s přáteli a fanoušky.

LN V Praze budete podruhé. Jaký byl váš první koncert ve zdejším klubu 007?
Výborný, je to malé místo s nízkým stropem, kam se nahrnula spousta lidí. Spíš než koncert to byla spíš vážná bitva mezi posluchači a kapelou. Velmi tělesná a emocionální, potili jsme ze sebe životní sílu. Těšíme se, že vás znovu uvidíme.

Autoři:

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...