Středa 15. května 2024, svátek má Žofie
130 let

Lidovky.cz

Wajdova oslava života proti smrti, takový je Puškvorec

Kultura

  23:13
Polský klasik se ve svém nejnovějším filmu Puškvorec odklonil od velkoprodukcí typu Katyň. V komorním trojpříběhu se jako už tolikrát dotýká geniality.

Film Puškvorec - Wajdova oslava života proti smrti foto: projekt100

Smrt krouží nad tím textem, zaúpí v jednom momentě slavná herečka Krystyna Jandová nad Iwaszkiewiczovou povídkou Puškvorec. Nad stejnojmenným filmem Andrzeje Wajdy, který podle ní vznikl, se opravdu vznášejí duše mrtvých lidí, skutečných i fiktivních. Přesto jde o oslavu života a tvorby, jaká v dnešní kinematografii těžko nachází obdobu.

Wajda je zakořeněný v kinematografii poloviny minulého století – v polském "kině morálního neklidu", v nových vlnách, v příklonu k realismu bez opuštění stylizace. I po osmdesátce, dávno po začátku nového milénia, dokazuje, že tenhle přístup není vyčerpaný.

Film Puškvorec - Wajdova oslava života proti smrti  
Puškvorec začal "jen" jako další z Wajdových adaptací próz Jarosława Iwaszkiewicze (dříve zfilmoval Slečny z Vlčí a Březový háj). V průběhu natáčení však zemřel manžel zmíněné herecké představitelky, kameraman a režisérův spolupracovník Edward Kłosiński. Wajda se rozhodl původní materiál rozšířit o dvě roviny: o kvazidokumentární "film o filmu" a o monology, v nichž Jandová recituje své deníky z období manželova umírání.

Už jen původním "jádrem" filmu by se byl Wajda přiblížil k vrcholům komorní linie své tvorby, mezi něž patří právě Březový háj, rovněž zatížený smrtí. Jandová hraje manželku maloměstského lékaře, jež ve válce přišla o oba syny. Umírá, ale muž jí nic neřekne. Před letničními svátky se zamiluje do mladíka Boguše a nadechne se skrz něj nového života – dokud osud nezasáhne z nečekaného směru.

Film Puškvorec - Wajdova oslava života proti smrti

Jandová tu opět exceluje těžko pochopitelným způsobem. Nepříliš komplexní roli zživotní dokonalým herectvím. Stačí jí jen pohledy: nudí se, těší se, teskní, je okouzlená, zamilovaná, zrazená... Wajda jí zkušeně nastavuje protihráče a kameraman Pawel Edelman výtečně maluje lenivou předletní atmosféru mazovského městečka.

Už téhle části filmu dominují pečlivě vystavěné kontrasty: zármutek nad smrtí a touha žít, mládí a stáří, společenské konvence versus živočišná touha... Zároveň je zde stejně jako v původní povídce, začínající popisem vůně puškvorce, důsledně akcentována smyslovost: průhledy z domu do zahrady se kochají světlem, venku cvrlikají ptáci, těla se v podvodních záběrech pohybují takřka hmatatelně... Wajda pak oba rysy násobí dalšími dvěma liniemi.

Film Puškvorec - Wajdova oslava života proti smrti

PUŠKVOREC

Polsko 2009
Režie:
Andrzej Wajda
Hrají: Krystyna Jandová, Pawel Szajda, Jan Englert a další

Herečce přibudou další "výrazy", a když běží bosa v plavkách deštěm, divák se klepe zimou. S fikčním světem se srazí naturalistický kvazidokument a divadelně stylizované monology. Rutina práce štábu naráží na skrývané hereččino utrpení.
Málokdy se dnes vidí film, který by tak jednoduchými prostředky říkal tak mnoho. Puškvorec, uvedený u nás v rámci putovní přehlídky Projekt 100, je diamant o tisíci ploškách, do něhož se stačí vpíjet očima. Tíží své látky drtí, ztvárněním povznáší. Jako to nejvyšší umění.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!