Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Plzni vrcholí festival WALLZ. Umělci ozdobí plzeňské domy a zdi velkoplošnými muraly a malbami

Během dvou předchozích ročníků festivalu WALLZ vzniklo na budovách, mostech či zdech v celé Plzni více než dvacet velkoplošných maleb od špičkových výtvarníků z celé Evropy. Jejich umělecká díla významně zlepšila prostředí vybraných plzeňských lokalit, když nahradila nevzhledné oprýskané fasády nebo staré reklamní poutače. foto: Michal Poustka

Do Plzně se na festival WALLZ sjela špička evropského a českého street artového umění. Na pozvání DEPO2015 vytvoří jedenáctka umělců na vybraných objektech ve veřejném prostoru velkoplošné malby a murály.
  18:00

Mezi lokalitami nebude chybět centrum města, fasáda školy, technické objekty, podchod, část náplavky a také zanedbaný pavlačový dům v sociálně vyloučené lokalitě v Jateční ulici. Právě toto místo si pro svoji malbu vybral jeden z nejpopulárnějších českých street artových umělců Chemis (například autor ukrajinské holčičky chránící Krtka, Mumínka a Mickeyho).

Sociálně vyčleněná lokalita v Jateční ulici v Plzni. Právě toto místo si pro svoji malbu vybral jeden z nejpopulárnějších českých street artových umělců Chemis.

Do Plzně přijede i kontroverzní americký umělec a aktivista Brad Downey, který se proslavil sochou Melanie Trumpové ve Slovinsku nebo jeden z nejvýraznějších současných litevských umělců Tadas Šimkus z Kaunasu, letošní vyslanec Evropského hlavního města kultury.

Během dvou předchozích ročníků festivalu WALLZ vzniklo na budovách, mostech či zdech v celé Plzni více než dvacet velkoplošných maleb od špičkových výtvarníků z celé Evropy. Jejich umělecká díla významně zlepšila prostředí vybraných plzeňských lokalit, když nahradila nevzhledné oprýskané fasády nebo staré reklamní poutače.

„Letošní WALLZ s tématem kultivace veřejného prostoru budou opět trochu jiné. Oproti předchozím ročníkům nabídnou hodně realistických muralů,“ říká programový ředitel pořádajícího DEPO2015 Jan Štěpán. „Letošní největší realizací s 800 m2 se stane malba na opěrné zdi Korandova sboru, která předznamenává celkovou úpravu tohoto území. Autorem je Yakokarlik, člen místní undergroundové „skejtové“ komunity, která se snaží tuto lokalitu vylepšovat a kultivovat,“ doplňuje Jan Štěpán.

Ndpříklad švýcarská umělkyně Maja Hürst se dlouhodobě zabývá tvorbou ilustrací a muralů odkazujících na jednoduché plošné zobrazení egyptských hieroglyfů, které přetváří ve stylizaci zejména zvířecích a přírodních motivů. „Umělkyně zásadně pracuje bez přípravných návrhů, její malba je improvizací spojenou s působením okolí, ve kterém se stavba nachází. V našem případě to je železniční podchod u Ejpovického tunelu,“ říká kurátorka festivalu Kristýna Jirátová.

Nizozemský umělec Rutger Termohlen, který se věnuje street artu a tetování od raných 90. let, byl na festival WALLZ nominován městem Breda a místní Blind Walls Gallery.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...