Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

World Press Photo vyhrál snímek z Bejrútu

Kultura

  15:25
AMSTERODAM - Vítězným snímkem prestižní fotografické soutěže World Press Photo za rok 2006 se stal snímek rozbombardovaného Bejrútu, jehož trosky pozooruje skupina přátel. Autorem je americký fotograf Spencer Platt.

World Press Photo. foto: SPENCER PLATT ČTK

Fotografie mladých Libanonců v Bejrútu rozbombardovaném Izraelci získala dnes v mezinárodní soutěži World Press Photo v nizozemském Amsterodamu ocenění Snímek roku 2006. Autorem je americký fotograf Spencer Platt, pracující pro agenturu Getty Images.

Na fotografii kontrastuje skupina mladých přátel s pozadím tvořeným troskami budovy zřícené po bombardování. Hlavní cena World Press Photo of the year je považována za jednu z nejprestižnějších pro fotoreportéry. Další ceny jsou v rámci soutěže udělovány ve 20 dalších, tematických kategoriích.

V loňském roce, tedy za rok 2005, si v jedné z těchto kategorií nazvané Každodenní příběhy vybojoval třetí místo fotograf deníku Lidové noviny Michal Novotný.

Cena mu byla udělena za sérii snímků ze školy pro slepce v liberijské Monrovii. V roce 2003 obsadil třetí místo v kategorii Sportovní příběhy snímek Tradiční indický zápas českého fotografa Jana Šibíka z týdeníku Respekt.

V roce 1998 získal cenu World Press Photo známý americký fotograf českého původu Antonín Kratochvíl Person, který odešel z Československa před sovětskou invazí v roce 1968 a je držitelem několika významných světových ocenění. Časopis American Photo ho zařadil mezi stovku nejvýznamnějších fotografů USA.

Soutěže World Press Photo se tradičně účastní přes 4000 fotografů z více než 120 zemí světa. Dohromady předloží porotě ke zhodnocení na 80.000 snímků.

Autoři: ,

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...