Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Xenofob s nadváhou. Zpěváka Morrisseye urazilo jeho zobrazení v seriálu Simpsonovi

Kultura

  17:00
Hudebník Morrissey (vlastním jménem Steven Patrick Morrissey) se objevil v poslední epizodě populárního animovaného seriálu Simpsonovi. Se svým vyobrazením je ale britský umělec nespokojený.

Morrissey na festivalu Hop Farm. foto: WIKIMEDIA COMMONS

Poslední epizoda Simpsonových se točí kolem nezývyslého britského hudebníka jménem Quilloughby. Když se Lisa Simpsonová díky jeho písním zamiluje do ideálů, které představuje, zjistí, že je Quilloughby xenofob s nadváhou. 

Intro seriálu Simpsonovi.
Apu Nahasapeemapetilon, indický prodavač v Kwik-E-Martu.

To se nelíbí zpěvákovi Morrisseyovi, který se v parodii poznal. Podle tvůrců Sipomsonových ale Quilloughby není jen Morrissey, ale jeho kombinace s dalšími populárními zpěváky osmdesátých let, jako jsou Robert Smith z The Cure nebo Ian Curtis z kultovních Joy Division.

„Tvůrci Simpsonových tvrdí, že je postava složená z několika umělců. Dělají to jasně proto, abychom je nemohli zažalovat,“ sdělil Morrisseyho právník Peter Katsis magazínu Rolling Stone.

Sám Morrissey v otevřeném dopise na svých webových stránkách píše, že i tak zvažuje podání žaloby, ale zrovna nemá peníze na soudní výlohy. „Jste obzvlášť nenáviděni, když vaše hudba silně a krásně ovlivňuje posluchače, To už dnešní hudba obecně nedělá,“ píše hudebník v dopisu.

Morrissey se proslavil v osmdesátých letech jako frontman rockově zasněných The Smith. V poslední době na sebe ale přitahuje pozornost spíše jako autor kontroverzních a rasistických výroků. V minulosti nazval halal (povolené v islámu, pozn. red.) maso zlem nebo nařkl muslimského starostu Londýna Khana z toho, že se nedovede správně vyjadřovat. Zpěvák se také netají svou náklonností ke krajně pravicovému politickému uskupení For Britain (Pro Británii). 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...