Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Z archivu

Třicet „šakalích“ let. Dneska si můžeš dovolit cokoli a každý ti to odzívne, říkal režisér Jan Hřebejk


Jan Hřebejk (1994) | foto: ČTK

Premium Rozhovor
Přesně před třiceti lety se odehrála premiéra dnes už kultovního retro muzikálu Šakalí léta, který získal Českého lva za nejlepší film roku 1993. Jeho režiséra Jana Hřebejka, pro něhož to byl celovečerní debut, tehdy pro Lidové noviny vyzpovídali novinář Ondřej Zach a filmový kritik Jan Foll.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Muzikál Šakalí léta je situován do ožehavého období padesátých let a sama tato skutečnost určitě vzbudí rozporný ohlas. Padesátá léta však nejsou jediným traumatem v naší historii, a tak lehkost, s jakou jste překročili jejich stín, nabízí otázku po vašem vztahu i k některým dalším temným místům českých dějin. Jak cítíte třeba rok 1968?
Jako trauma ne. Nám byl tehdy rok dva a vždycky to byla spíš historie, kterou jsme vnímali v souvislosti s šedesátými lety jako s celkem než jako oddělenou událost. Navíc v mém ani v Jarchovského případě tehdejší události nezasáhly naše rodiny víc než většinu jiných v této zemi.

Pro nás znamenal rok ’68 stohy Stoplusjedniček srovnané u Jarchovského na chatě na hajzlíku a pročítané odshora dolů. Moje sebraná Kina z tohohle období, v nichž jsem tváří v tvář současné situaci žasnul, co se točilo a psalo a jak se o tom uvažovalo. Literárky. A ještě spíš obecně kultura šedesátých let, která byla rajcovnější než kultura let sedmdesátých. Prostě jsem víc poslouchal Stones než soudobé věci.

Lidovky.cz: Ale rozum jste bral v době, která přišla právě po roce 1968, takže nějakým způsobem vás ovlivnit musel…
Asi ano. Ale my jsme dorůstali už v období zahnívajícího komunismu. Pro nás už to bylo dada. Byli jsme na vysoké škole, ačkoli rodiče neměli žádné postavení… A taky mám pocit, že vnitřně jsme s komunismem do budoucna moc nepočítali.

Lidovky.cz: Šedesátý osmý rok sice po převratu rychle zmizel z pořadu dne, zato se pořád objevuje povzdychávání po tehdejší kulturní atmosféře, a co se filmu týče, po tradici takzvané české nové vlny. Existuje něco, na co se dá v tomhle směru navazovat?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...