Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Zábradlí byla má nejhezčí léta

Kultura

  10:37
PRAHA - Cyklus čtení textů Václava Havla s názvem Ústně více zahrnuje šest komponovaných večerů. Ten předcházející se týkal především Havlových prvních literárních pokusů a skupiny jeho přátel, známých jako Šestatřicátníci. Dnešní čtení reflektuje 60. léta, která hrají v životě i tvorbě exprezidenta určující roli.

Formován 60.lety. V té době se Václav Havel profitoval jako dramatik a filozof. foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Další část cyklu čtení z děl Václava Havla, věnovaná 60. létům, se koná dnes od 19 hodin v pražské Městské knihovně.

Právě tehdy se formovala jeho osobnost, profiloval se jako dramatik a filozof. V Divadle Na zábradlí byly uvedeny jeho první hry, v roce 1967 vystoupil s kritickým referátem na IV. sjezdu Svazu československých spisovatelů a v roce 1968 se už plně angažoval i v politice. V pořadu účinkují Daniela Kolářová, Jiří Ornest a Ladislav Frej.

Václav Havel se ve svých úvahách rád k tomuto období vrací a komentuje ho, jako například své zkušenosti s tvůrčími svazy a jejich sjezdy. „Svaz spisovatelů byl tehdy veledůležitá instituce a kultuře vůbec byl dáván velký význam. Člověk by očekával, že marxisté-leninisté budou zdůrazňovat základnu, a tohle že bude jen jakási nadstavba a koření života. A ono tomu bylo právě naopak, protože věděli, že je nejdřív třeba masírovat mozky. A tak ve statisícových nákladech vycházeli oddaní, státoprávní umělci, kam oko pohlédlo byly jejich portréty a v knihovnách byly nekonečné řady jejich spisů. S tím souvisí i ohromný význam, který měly tvůrčí svazy a jejich sjezdy. Zásadní byl sjezd Svazu spisovatelů v roce 1956. Tenkrát jsem ještě nebyl jeho členem a s Jiřím Kolářem jsme seděli v kavárně Slavie a sledovali, co se děje. Na tomto sjezdu se také odehrál slavný projev Seifertův a Hrubínův, kde určitým způsobem poukazovali na zavřené básníky a další zakázané autory, třeba na Zahradníčka. Na tu dobu to bylo odvážné a revoluční a souviselo to s atmosférou 20. sjezdu a se zhroucením Stalinova kultu,“ uvedl pro Lidové noviny.

Probouzení z předchozího šoku
Další významnou etapou Havlova života, na kterou se dnes bude vzpomínat, je jeho působení v Divadle Na zábradlí. „Strávil jsem tam osm let, až do roku 1968, a byla to svým způsobem asi nejhezčí léta mého života. Ne že by v té době tu nebyl komunistický režim či cenzura, právě naopak, a já s ním měl hodně co do činění, protože jsem musel před cenzurou obhajovat své texty,“ vzpomíná na to, jak se stále všichni pokoušeli posunout hranici možného zas o nějaký ten centimetr.

„Nechci zdaleka tu dobu idealizovat, ale přece jen to bylo období jakéhosi probouzení společnosti z předchozího šoku – u některých naopak omámení. Jedni i druzí se trošku probouzeli a do toho přicházela naše generace těch, kteří nebyli poznamenáni zásadním ideologickým sporem a minulostí. My jsme ani nekolaborovali s Němci, to jsme nestihli, ani jsme se nestihli zapojit jako svazáčtí básníci, kteří by pak museli prozírat. Prostě nás zajímalo něco jiného než ty starší,“ dodává.

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...