Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Začínají 70. Benátky, nejstarší filmový festival na světě

USA

  16:00
BENÁTKY - Na ostrově Lido se do závěrečného ceremoniálu 7. září promítne více než 50 soutěžních a nesoutěžních celovečerních filmů. Česká kinematografie letos zastoupena není.

Sandra Bullocková a George Clooney přijeli na festival do Benátek podpořit zahajovací snímek Gravity foto: ČTK/AP

Zahajovacím filmem 70. ročníku festivalu, který je nejstarší kinematografickou přehlídkou na světě, je nesoutěžní americký vědeckofantastický film Gravitace mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Hlavní role v něm hrají Sandra Bullocková a George Clooney, kteří přijeli film do Benátek uvést.

O hlavní cenu, Zlatého lva, bude soupeřit 20 snímků, především ze Spojených států, Itálie, Francie a Británie. Z nové americké produkce se očekává například drama Joe, které natočil David Gordon Green s Nicolasem Cagem v hlavní roli. Francii bude kromě jiných snímků zastupovat milostný příběh La jalousie (Žárlivost) režiséra Philippea Garrela.

V čele poroty je Bertolucci

Porotu povede třiasedmdesátiletý veterán italské kinematografie Bernardo Bertolucci, kterého asi nejvíce proslavil film Tango v Paříži z roku 1972 s Marlonem Brandem v hlavní roli. Členy poroty jsou například britská spisovatelka a režisérka Andrea Arnoldová, francouzská herečka Virginie Ledoyenová a německá herečka Martina Gedecková.

Porota festivalu v Benátkách: její prezident Bernardo Bertolucci a zleva členové Jiang Wen, Martina Gedeck, Virginie Ledoyen, Carrie Fischer, Andrea Arnold, Pablo Larrain Ryuichi Sakamoto a Renato Berta

Mezi držitele Zlatých lvů z minulých ročníků patří řada slavných osobností světového filmu jako Akira Kurosawa, Michelangelo Antonioni či Luis Buňuel. Československo bylo touto trofejí vyznamenáno jen jednou, a to v roce 1947 za snímek Karla Steklého Siréna.

Historie benátského festivalu se začala psát před 81 lety, letošní ročník ale kvůli druhé světové válce a jiným přerušením nese pořadové číslo 70.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!