Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Záhada mizejícího meče. Filmařská chyba v posledních Star Wars ‚pobavila‘ fanoušky

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - S příchodem snímku Poslední z Jediů na DVD a Blu-Ray si fanoušci stihli všimnout jedné výrazné filmařské chyby při bojové scéně s pretoriánskou gardou vůdce Snokea v trůní místnosti. Jednomu z útočníků totiž nevysvětlitelně přímo uprostřed záběru zmizí z ruky meč. Fanoušci vtipkují, že právě onen mizející meč rozhodl o výsledku bitvy.

Pretoriánská garda. Jeden z členů při boji tak trochu „zapomněl“ na meč. foto: Disney

Článek může obsahovat vyzrazení částí děje Posledního z Jediů.

Epická bojová scéna v trůní místnosti, při které se Rey a Kylo Ren postaví bok po boku elitní pretoriánské gardě vůdce Prvního řádu Snokea. Jeden z pretoriánů ale začíná boj se dvěma krátkými meči. Když začne bojovat s Rey, situace se rychle stává zmatenou. Chvíli to vypadá, že má pretorián navrch, když sekem zaútočí mladé Jedijce na nechráněné břicho. Rey jakoby vykřikne bolestí, snad zasažená. Meč pretoriána ale v příští chvíli nevysvětlitelně zmizí, přímo uprostřed záběru.

Star Wars stále provází Síla. Poslední z Jediů má úspěšný start v kinech

Fanoušci spekulují o tom, že byl meč odstraněn z prostého důvodu -  kdyby ho gardista totiž stále měl, mohl by Rey logicky docela jednoduše bodnout do zad. „Tohle zabilo veškeré napětí a zároveň si díky tomu uvědomíte, jak špatný ten film vlastně je. Ta scéna jen dokazuje to, že Rey prostě umřít nemůže a všechno ostatní se tomu přizpůsobí,“ napsal na Twitter uživatel John Wittcer. „Tohle je celé tak špatné. Dobrá práce, Disney, dobrá práce,“ okomentoval situaci uživatel Joshua Dorne.

Ačkoliv se v tomto případě jedná snad o nejvýraznější chybu viditelnou uprostřed záběru, tak Poslední z Jediů obsahuje nevysvětlených, nelogických či zmatečných věcí celou řadu. Rey ve filmu v jedné scéně plave. Kde se to ale naučila, když celý život prožila na pouštní planetě Jakku, kde nejsou žádná jezera ani bazény?

Luke Skywalker v Posledním z Jediů výslovně říká, že nechtěl, aby ho někdo nalezl. Proč ale tedy vytvořil přesnou mapu cesty k místu, ve kterém se nachází? Když Luke na konci celého filmu zmizí, tak po něm zůstane jen plášť. Kde ale zůstala Lukova robotická ruka?

Daisy Ridleyová jako Rey. Star Wars: Poslední z Jediů.
Rey (Daisy Ridley) v sobě skrývá neskutečný potenciál. Ten by mohl zapříčinit...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!